Index Vakbarát Hírportál

14550 éves szerszámot találtak egy floridai folyó mélyén

2016. május 14., szombat 00:09

Nagyjából 14550 éves lehet az az eszköz, aminek a felfedezését pénteken jelentették be amerikai tudósok. A floridai Aucilla folyó mélyén megtalált szerszám, állati csontok és masztodonagyar alapján az eddig ismertnél 1500 évvel korábban jelenhetett meg az ember Amerika dél-keleti részén. Az elmúlt hatvan évben elfogadott elmélet szerint a Clovis-kultúra volt a legősibb az amerikai kontinensen, a mostani felfedezés viszont bizonyítja, hogy az eddig megtalált 13 ezer évesnél is vannak korábbi leletek.

A masztodon agyarán vágásnyomokat találtak, ami bizonyítja, hogy eszközök használatával távolították el azt, talán azért, hogy hozzáférjenek a tövénél található ehető szövetekhez.

A tudósok 890 merülést végeztek 2012-14 között egy 11 méter mély korábbi víznyelőben, aminek a környékén több archeológiai felfedezést is tettek. A feltárások során több kőbaltát, kőből faragott kést és állati csontokat találtak – tevékét, bölényekét, lovakét és masztodonokét is.

A feltárásban a Florida State egyetem kutatóival együttműködő Texas A&M archeológusai szerint ez a felfedezés sokat segíthet azon, hogy széles körben elfogadják, hogy már a Clovis-kultúra előtt is éltek emberek az amerikai kontinensen. A tudományos körökben leginkább elfogadott, a Clovis-kultúrát megelőző telepet Chilében fedezték fel, a most Floridában feltárt lelőhely nagyjából azzal egyidős lehet.

Tavaly márciusban egy Calgary mellett talált lelet kapcsán 13 ezer évről 13300 évre módosították a kontinens benépesítésének lehetséges időpontját, ehhez képest a mostani 14550 évesnek gondolt leletek hatalmas ugrásnak számítanak.

Rovatok