Index Vakbarát Hírportál

A szívrohamok felét észre sem veszi a beteg

2016. május 18., szerda 16:40

A csendes szívrohamokkal kapcsolatos eddigi legnagyobb szabású kutatást végezték el az Egyesült Államokban a Wake Forest Orvosi Egyetem tudósai, több mint kilencezer középkorú nő és férfi részvételével. Arra jöttek rá, hogy

az összes szívrohamnak közel a felénél nem tapasztalhatók az infarktusra jellemző tünetek.

Ez egyáltalán nem megnyugtató, mert ezek az infarktudok is veszélyeztethetik a páciens életét - idézi az MTI az amerikai kormány által finanszírozott tanulmányt, melyet hétfőn tettek közzé a Circulation című online folyóiratban.

A tudósok a korral összefüggő, szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták, és a résztvevők 13 éven át rendszeres klinikai ellenőrzésen vettek részt. EKG-vizsgálatokon mérték fel állapotukat, és telefonon is válaszoltak a kutatók kérdéseire.

A tanulmány szerint a vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45 százaléka a "csendes szívroham" kategóriájába tartozott. Az összes résztvevő 3 százalékánál, 317 személy EKG-ján fedezték fel a csendes szívroham jeleit: miközben a pácienseknek nem voltak gyanúra okot adó tüneteik - esetleg csak fáradtságot vagy más bizonytalan tünetet tapasztaltak -, a vizsgálat kimutatta, hogy átestek egy szívrohamon. Ezzel szemben a résztvevők 4 százalékának, 386 páciensnek a jellegzetes tünetekkel - mellkasi fájdalommal, légszomjjal, az állkapocsba és a karokba kisugárzó fájdalommal - járó szívrohama volt. 

A kutatás több mint tíz éve alatt a vizsgálatban résztvevők közül 1830-an hunytak el, 189-en szívbetegég következtében.

A csendes szívrohamon átesetteknél háromszor nagyobb volt a kockázata, hogy szívbetegség okozza a halálukat, mint azoknál, akinek a vizsgált időszakban nem volt szívinfarktusa.

A kutatók a szívinfarktusos eseteknél a nemek és a bőrszín szerinti megoszlást is vizsgálták. A szívinfarktus mindkét változata gyakoribb volt a férfiaknál. A fehér férfiaknál a klasszikus szívinfarktus gyakoribb volt, mint a csendes, a fekete férfiaknál viszont nagyjából egyenlő arányban fordult elő a szívroham két változata. Az afroamerikai nők esetében a csendes szívroham gyakoribb volt, mint a klasszikus, a fehér nők körében azonban egyenlő arányban fordult elő.

Az amerikai kormány adatai szerint évente több mint 700 ezer amerikai esik át szívrohamon, közülük 120 ezer hal meg. A kutatók hangsúlyozták, hogy a csendes szívrohamot éppolyan hathatósan kell kezelni, mint a klasszikus szívrohamot: egyebek mellett be kell állítani az egészséges testsúlyt, vérnyomást és koleszterinszintet, és a páciensnek sok testmozgást kell végeznie.

Rovatok