Index Vakbarát Hírportál

15 ezer forintért gyakorlatilag bármit meggyógyít

2016. május 23., hétfő 13:01

Ön szerint mi okozza a betegségeket? Vírusok, baktériumok, egyéb kórokozók, környezeti hatások, genetikai hajlam és hasonló tényezők szerencsétlen együttállása? Hát egy túrót. Valójában a világ összes betegségét a szervezet PH-értékének felborulása, a testünk elsavasodása okozza. Legalábbis ezt állítja egy népszerű természetgyógyászati irányzat, ami a minimum száz éve meghaladott biológiai ismeretekre épülő alapelvre olyan vadhajtást növesztett, hogy a Monty Python sírva könyörögne a receptért, ha még aktív lenne. Ismerkedjenek meg a nanohidrogénnel, ami a neve alapján olyasmi, mint a rendes hidrogén, csak kisebb. És készüljenek fel, hogy ez talán a legkevésbé abszurd részlet a HydroFX tabletta bizniszében.

A savasodás mint minden rossz forrása és a lúgosítás mint az egészség tuti forrása egy elég régi teória, a 19. század legvégén kezdték el pedzegetni, aztán a modern alternatív medicinába 2002-ben, a PH-csoda című bestsellerrel robbant be. Ezt egy Robert Young nevű, kalandos előéletű (teniszösztöndíjjal járt egyetemre, aztán elment mormon hittérítőnek, végül egy hivatalosan senki által el nem ismert, mára bezárt egyetemen szerzett doktori címet holisztikus természetgyógyászatból) fickó írta, és gazdagodott meg belőle elég látványosan. Young azt állítja, hogy a modern életmód és étkezés következtében a szervezet PH-értéke elmozdul a normális állapotából, a vérünk elsavasodik (itt elég nehéz nem az Alien-sorozatra asszociálni), a szervezet pedig megpróbálja ezt helyreállítani, a savat közömbösíteni, de eközben legyengül, és mindenféle tüneteket mutat  na ezeket a tüneteket ismerjük mi „betegség” címszó alatt a náthától a rákig. Az ellenszer pedig természetesen az, hogy lúgosítsunk, akár diétával, akár változatos csodaszerekkel.

Az elméletet mára rég meghaladta a tudomány, a Száz kémiai mítosz című – igazi orvosok és biológusok által írt  könyv például ezt írja róla:

„A lúgosítással kapcsolatos népszerű elméletek kémiai és élettani szempontból tévhiteken és szándékos félrevezetésen alapulnak. A módszer nem az ígéretes, de még bizonyítandó gyógyászati metódusok, hanem a megalapozatlan eljárások közé tartozik. A lúgosításra ajánlott módszerek, ételek egy része nemhogy a vér, de még a vizelet pH-ját sem növeli. Röviden összefoglalva: a szervezet lúgosítása nem valósítható meg, és az ezzel kísérletező módszer csodás eredményei bizonyítatlan, ellenőrizetlen állítások.” (Aki a savasodás-lúgosítás elvének cáfolatáról bővebben is olvasna, itt megteheti.)

A 21. századi, internettel és összeesküvés-elméletekkel hajtott alternatív medicina persze nem arról híres, hogy bármit is elhiggyen a tudósoknak, csak azért, mert ők értenek hozzá. Ennek megfelelően a mai napig kismillió lúgosító csodaszer van forgalomban Magyarországon is  és ezzel rá is kanyarodhatunk A Világ Egyetlen Nanohidrogén-előállító Tablettájára, ami 15 ezerért bármit meggyógyít.

Képzelje el a molekuláris hidrogént, amely szelektíven redukálja a negatív oxidációs molekulákat!

A HydroFX tabletta egy amerikai cég, a Sevenpoint2 terméke, amit maga a feltaláló, dr. Howard Cohn és egy bizonyos Jason Boreyko alapított 2011-ben. Előbbiről az érdemes tudni, hogy a doktori címe nem igazi orvosi, hanem csontkovács végzettséget takar, és a hivatalos céges életrajza is azt emeli ki inkább, hogy 17 évnyi direkt marketinges múlt áll a háta mögött. Boreyko pedig egy igazi MLM-legenda Amerikában, évtizedek óta lavíroz különféle gyanús üzletekkel az amerikai szövetségi kereskedelmi hatóság büntetései és tiltó határozatai között. A hidrogéntabletta előtti utolsó nagy biznisze egy energetizáló-gyógyítókristályos varázspálca volt, 300 dollárért. Nem vicc, annak idején Magyarországon is próbálták terjeszteni, kevés sikerrel.

A HydroFX ígérete a varázspálcáénál csak egy kicsit kevésbé meredek, ilyesmiket állítanak róla:

„A kalcium és a magnézium reaktív kombinációjának a Recovery with Hidro FX *–ban drámai hatása van az emberi élettanra. Ez a kémiai reakció pozitív hatások lavináját indítja el az emberi az emberi egészségre, amit dokumentált orvostudományi cikkek támasztanak alá. Képzelje el a molekuláris hidrogént, amely szelektíven redukálja a negatív oxidációs molekulákat és megnöveli a pozitív antioxidánsok potenciálját a szervezetben.”

Vagy  és itt különösen bonyolult lesz kibogozni, mire gondolhat a költő :

Eltekintve a tudománytól, egyértelmű, hogy az orvosi és tudományos társadalom mindezt a mi személyes sikerünk érdekében fedezte fel. Az egyik tudósnak volt egy víziója és összegezte az anyagot, amit szabadalmaztatásra terjesztett fel, hogy megvédje a piacot egy ilyen csodálatos orvosi áttörés számára.

További, hasonlóan magvas gondolatokat olvashat a cuccról például itt és itt. Sűrűn felmerül, hogy a hidrogén természetes anyag – ami végül is igaz, az ismert univerzum 74 százalékban hidrogénből áll, és már 14 milliárd éve létezik, ami sokkal több, mint amit a nyugati orvostudomány és a gyógyszerlobbi fel tud mutatni. A másik jolly joker, hogy ez nem gyógyszer, tehát nincs is mellékhatása, ami annyira zseniális érv, hogy nem is értem, miért nem próbálta még ezzel kidumálni magát a dohányipar a tüdőrákos gyanúsítgatásokból. És persze folyton előkerül a nanohidrogén kifejezés is, amin egyszerűen nem lehet nem röhögni.

A biztonság kedvéért azért megkérdeztünk egy gyógyszerészt a hidrogéntabletta hatásmechanizmusáról. A szakértő ezt mondta: „A molekuláris hidrogénterápia egy valóban kutatott terület az orvostudományban, de még gyerekcipőben jár, állatkísérletekben és emberi sejtvonalakon próbálgatják több-kevesebb sikerrel. Embereken végzett kísérletekből nagyon kevés van, de ezek mutatnak kecsegtető eredményeket, például intenzív osztályon géppel lélegeztetett betegeknél jótékonyan hatott a tüdőfunkcióra a hidrogénnel dúsított levegővel történő lélegeztetés. Szóval nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a molekuláris hidrogén egy GÁZ, amit nem lehet tabletta formában elfogyasztani. A gyártó azt sugallja, hogy a tabletta a gyomorban váltja ki a hidrogénképződést. Itt egy ügyes csúsztatással összemossák a hidrogénIONokat  amik minden savban, így a gyomorsavban is magas koncentrációban jelen vannak  a hidrogénMOLEKULÁVAL, aminek tényleg jótékony hatása lehet. A gyomorsav termelése szokott menni magunktól is, ahhoz nem kell a tablettát drágán megvenni, az pedig könnyen belátható, hogy a gyomrunkban szerencsére nem képződik egy tabletta bevételétől nagy mennyiségben gáz, mert ebben az esetben szétpukkannánk, vagy elszállnánk, mint a lufi.”

A dolog tehát eddig úgy néz ki, hogy a hidrogéntabletta mögött nem csoda, hanem hamis alapelvre félrevezető csúsztatásokból épített halandzsa van. Na de hogy lehet ebből üzletet csinálni?

Ajándék BMW a 8. szintű Fekete Gyémánt üzletkötőnek

A HydroFX-biznisz Magyarországra néhány hónapja ért el, ma már valósággal burjánzanak a szer terítésére szakosodott weboldalak, elég béna megoldásokkal és egyen-reklámszövegekkel. Nézzék csak: ezt vagy ezt vagy ezt vagy ezt, esetleg ezt vagy ezt vagy ezt vagy ezt, és ha még mindig nem unják, itt van még ez és ez és ez is.

Az ár standard, 15 ezer forint egy doboz tabletta, Csehországból szállítják (az egész hálózat Csehországból jött be hozzánk egyébként). A rendszer klasszikus MLM-szisztéma, egymás alá regisztráló üzletkötőkkel, szintekkel és jutalékokkal (itt a teljes piramis, level 8-as Fekete Gyémánt szinten ajándék BMW jár!), szórakoztatóan amatőr szórólapokkal, termékbemutató előadásokkal, és a modern, internetes biznisz jegyében olyan online reklámvideókkal, mint ez:

Egészen csodálatos, hősünk áll a lakótelep közepén, körbe-körbe forog, mondja a betanult szöveget, dicsekszik azzal, hogy havi tízezer dollárt keres a bizniszen, csak néha esik ki a szerepéből olyanokkal, hogy ja, egyébként ott lakom a negyedik emelet huszonhat per bében. Mintha valaki egyszerre modernizálná, és parodizálná a Szomszédok egykori ikonikus szereplőjét, Gábor Gábort, a simlis vállalkozót. Az MLM-rendszerbe egyébként egyszerű beszállni, alapjáraton 290 euróból megúszható a dolog, de akinek van egy kis önbizalma, a 870 eurós Silver Elite Trio csomagot választja, amivel jár elit gépjármű jutalékra minősülés is, bármit is jelentsen ez.  

A probléma csak az, hogy elvileg ezt a szert nem lenne szabad forgalmazni Magyarországon.

A HydroFX hivatalosan nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, és mint ilyen, nagyságrendekkel kevesebb vizsgálaton és ellenőrzésen kell átesnie. A hidrogéntablettának azonban ezen is sikerült elhasalnia. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálata azt mutatta, hogy:

Ezért az OÉGYI szakvéleménye alapján az illetékes kormányhivatal a tablettát

a forgalomba hozataltól eltiltotta.

Bizarr csavar a történetben, hogy a jogszabályok alapján a labda az Országos Tisztiorvosi Hivatalnál van, és amíg a hivatal nem hoz döntést az ügyben, a termék nem visszahívható a forgalomból. Tehát egyszerre nem forgalmazható és nem visszahívható, gyönyörű jogi fekete lyuk.

József doktornő, a magyar hidrogénkirálynő

A magyar hidrogéndíler oldalakon két motívum tér vissza állandóan, az egyik egy figyelmeztetés, aminek alapján akkor is gyanúsnak kellene lenni az egésznek, ha egyébként elhisszük a nanohidrogén meséjét:

A honlapon szereplő állításokat a FOOD and Drug Adminisztration (az USA Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet) nem értékelte. Ezek a termékek nem alkalmasak betegségek kezelésére, diagnosztizálására, sem megelőzésére, sem gyógyítására.

A másik egy név, bizonyos dr. József Erikáé, aki videókon a csodaszerről előadásokat tartó szakértőként, meg úgy általában a doktori címével az egész hidrogénesdinek hitelességet kölcsönző figuraként bukkan fel. Az összes magyar oldal rá hivatkozik, mint a hidrogénes-lúgosítós gyógyítás hazai nagyasszonya. A címre alaposan rá is szolgál, itt például egy „orvos válaszol”-szerű oldalon iszonyú hosszan ajánlgatja a csodatablettát gyakorlatilag a világ összes létező egészségügyi panaszára, és elmondja, hogy ő maga orvosként milyen sikeresen alkalmazza kezelésekben. A teljesség igénye nélkül: ízületi bántalmak, melldaganat, tüdőgyulladás, fájós láb, gyomorfájdalom, gerincproblémák, asztma, szívbetegségek, érszűkület, prosztata megnagyobbodása, gluténérzékenység, laktózérzékenység, pajzsmirigy alulműködése, szemgyulladás, ínysorvadás, érelmeszesedés, lupus, reuma, szürkehályog, cukorbetegség, övsömör. Elég impresszív lista önmagában is, hát még az egy bekezdéssel ezelőtti „nem alkalmas betegségek kezelésére, diagnosztizálására, sem megelőzésére, sem gyógyítására” kijelentés tükrében. És még egyéb okosságokat is mond, például:

Ma már tudjuk, hogy a rák gyógyítható, no persze nem a hagyományos gyógymódokkal. A lelki oldal is kezelhető, számos módszer létezik. A Simonton módszertől a Germán medicináig, és még más módszerekkel.

Dr. József Erika egyébként valóban létezik, de azért nem egy Dr. House-szintű nemzetközi szaktekintély: helyettesítő háziorvos egy kis tolnai faluban, Pincehelyen. Plusz ügyvezető egy biztosítási alkusz cégben, igaz, ez a biznisz láthatóan nem fut olyan jól, mint a nyilvános Facebook-oldalán jól dokumentált HydroFX-haknik, a legutóbbi éves árbevétel a Céginfó szerint mindössze 440 ezer forint volt, és tavaly nyár óta NAV végrehajtás alatt áll a vállalkozás.

Megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát, hogy mi a véleményük arról, hogy egy orvos ilyen, hát, minimum gyanús dolgokhoz adja a nevét. Azt a választ kaptuk, hogy az etikai bizottság megvizsgálja az ügyet, de egyébként csak bírósági megkeresésre adnak ki állásfoglalást. Szerettük volna a cikkben dr. József Erikát is megszólaltatni, de nem reagált a megkeresésünkre.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok