Index Vakbarát Hírportál

Az Y-kromoszómák csökkenése kapcsolatban áll az Alzheimerrel

2016. május 24., kedd 21:27

Egy friss tanulmány eredményei alapján az idősödő férfiak között az Y-kromoszómák csökkenése kapcsolatban áll az Alzheimer-kór kialakulásával – írja a U.S. News. A 3200 férfit vizsgáló tanulmány adatai alapján, azon férfiak esetében, akiknek "egyes vérsejtjeiben elveszett az Y-kromoszóma," hétszer gyakoribb az Alzheimer kialakulása.

Szakértők szerint ez önmagában nem igazolja a közvetlen kapcsolatot az Y-kromoszómaszám csökkenése és az Alzheimer kialakulása között, ám további bizonyítékot az az Y-kromoszómák elvesztése és a betegségekkel szembeni sérülékenység tényére, mondta Lars Forsberg, a svédországi Uppsalai Egyetem kutatója.

Forsberg már csapatával 2014-ben kimutatta, hogy az Y-kromoszómákat elvesztő férfiak általában rövidebb élettartammal és a rák kialakulásának nagyobb kockázatával néznek szembe. A mostani kutatás után Forsberg reméli, hogy több lehetőség nyílik a terület kutatására.

Míg a nőkben két X kromoszóma található, a férfivá válásért egy X és egy Y kromoszóma felelős a magzatban. Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy az Y kromoszóma csak a nem meghatározásában és a spermatermelésben játszott szerepet, ám a legújabb kutatások egy sor olyan gént találtak benne, aminek funkciója egyelőre ismeretlen. Ahogy egyelőre azt sem tudják, az Y-kromoszómavesztés miért alakul ki egyes férfiakban. Hogy a folyamat hogyan függ össze az Alzheimer kialakulásával, nem tudni, ám elképzelések vannak.

A kutatók szerint az immunrendszerrel lehet összefüggésben az Y-kromoszómaszám csökkenése miatti esetleges Alzheimer. Mivel a rák esélyének növekedését a kromoszómaszám csökkenésével már összefüggésbe hozták, lehetségesnek tartják, hogy az agyi immunrendszer elégtelensége vezethet közvetetten az Alzheimerhez, mivel lehet, hogy ez az immunelégtelenség vezet különböző fehérjék felhalmozódásához és végül az agysejtek károsodásához.

Rovatok