Index Vakbarát Hírportál

Kizöldül a chilei főváros metrója

2016. május 24., kedd 14:16

A chilei főváros, Santiago de Chile metrója 60 százalékban nap- és szélenergiával fog működni 2018-tól – jelentette be Michelle Bachelet chilei elnök hétfőn. Az elnök szerint a tiszta energiahordozók felhasználása a metró működtetésében évi 130 ezer tonnával csökkenti a légkört szennyező szén-dioxid mennyiségét.

Bachelet elmondta: azt tervezik, hogy 500 millió dolláros (141 milliárd forint) beruházással nap- és egy szélerőművet építenek a chilei Atacama-sivatagban, a világ legszárazabb vidékén. Az erőművek üzembe helyezése után a chilei főváros metrója lesz a világon az első, amely a napenergiát is hasznosítja.

A metró által elhasznált megújuló energia 100 ezer háztartás energiafogyasztásával lesz egyenlő – írja az MTI. A santiagói metró öt vonalat és 100 állomást magába foglaló, 103 kilométeres hálózata már most is 2,5 millió utast szállít naponta. Tovább két vonal épülőfélben van.

Az El Pelícano naperőművet a francia Total Sun Power építi fel a sivatagban. Az erőmű a metró működtetéséhez szükséges energia 42 százalékát állítja elő, a Latin America Power az energiaszükséglet 18 százalékát fedező szélerőművet építi meg.

Rovatok