Index Vakbarát Hírportál

Óriás napernyővel védenék a mekkai zarándokokat

2016. május 24., kedd 19:19

Óriási napernyőt fejlesztett ki a mekkai nagymecset udvara fölé a zarándokok védelmére osztrák kutatók támogatásával egy német cég, írja az MTI.

A Liebherr Ehingen egy 600 tonnás ernyővel védené az erős naptól a zarándokokat. A cég szakértői új koncepciót dolgoztak ki arra, hogyan lehet a szerkezet hat teleszkópkarját kenőanyag nélkül kiterjeszteni. Az ernyőt jelenleg építik.

Az éves mekkai zarándoklat idején a jelenleg átalakítás alatt álló mecsethez több százezren zarándokolnak el, gyakran szélsőségesen nagy melegben.

A harminc méter magasban lévő, 53 méter fesztávolságú ernyő jelentősen kimagaslik majd a jelenlegi árnyékolók közül és 2400 négyzetméternyi területet fed le. "Világszerte ez lesz a legnagyobb ilyen ernyő" - mondta Alexander Diem, az ausztriai Dornbirnben lévő V-Research kutatóintézet munkatársa, aki kollégáival részt vett az ernyőszerkezet kidolgozásában.

Az összecsukható óriás napernyő árnyékot adó membránját nyolc kihajtható teleszkópkar feszíti ki. A szakértőknek arra kellett megoldást találniuk, hogy a karok alatt kifeszített szövetet ne koszolja össze kenőanyag.

A kutatók abból indultak ki, hogy a súrlódásmentes üzemelésre kell megoldást keresni. A projekt során elemezték a súrlódás és a kopás szempontjából fontos körülményeket, például a terhelést, a hőmérsékletet és a homok hatását. Ennek eredményeképpen találták meg a megfelelő alapanyag és rétegezés párosítását.

Mekka: 15 év, több mint 1500 halott. Miért?

Miért hal meg pár évente annyi zarándok Mekkában? Mit lehet és kéne tenni ez ellen? A tavalyi borzalmas, több száz áldozatot követelő szerencsétlenség átütemezheti az ősi város elkerülhetetlen, de évek óta vontatottan haladó átépítését. Cikkünket itt olvashatja!

A mekkai zarándoklat, a hadzs a világ legnagyobb évenkénti "tömegrendezvénye". A légiközlekedés beindulása előtt évente alig százezer muzulmán vett rajta részt, az elmúlt húsz évben azonban már rendre több millió ember utazott Mekkába (2012 óta csak azért kétmillió, mert az építkezések miatt korlátozták a beutazásokat). A Korán előírása szerint a hadzs az egyik szent kötelesség, amit minden, arra fizikailag és anyagilag képes hívő muszlimnak életében egyszer teljesítenie kell.

Rovatok