Index Vakbarát Hírportál

Van Isten, feltalálták a másnaposság elleni jégkrémet!

2016. május 24., kedd 21:28

Másnaposság. A kinyíló szembe tűző első fénysugarak, amitől ökölbe rándul az agy. A szervezet jeges vízért üvölt – belsőleg vagy külsőleg, mindegy, csak folyjon –, a természetes környezeti zajok a Who soundcheckjét idézik, a gyomorgörcsöt pedig éppúgy okozhatja az előző nap elfogyasztott alkohol, mint a fognyomok, amiket a hűtőben tartott szalonnán hagytunk, ki tudja, mikor.

Nem jó dolog a másnaposság, na. Szerencsére egy dél-koreai találmány enyhíthet az ilyenkor fellépő kínokon: egy új jégkrémet kimondottan erre terveztek.

Dél-Korea Ázsia legkeményebben piáló országa. Igaz, ahogy Ázsiát általában, ezt sem érdemes magyar léptékkel vizsgálni; az ázsiaiak szervezetéből hiányzik az az enzim, ami gyorsan lebontja az alkoholt, ezért sokkal kevesebbtől is sokkal hamarabb berúgnak, mint mi. A dél-koreai szeszipar forgalmáról viszont szép képet adhat, hogy

csak a másnaposság elleni szereknek 125 millió dolláros piaca van az országban,

így a dél-koreaiak valószínűleg jól tudják, milyen szar lehet egy kígyópálinkával turbózott élőpolip-vacsora után a szöuli parkok bukszusbokrai közé okádni. De hamarosan minden rendben lesz, mert jön a másnaposság elleni jégkrém!

A Reuters jelentése szerint a dél-koreaiak hamarosan lecsaphatnak a Gyeondyo-rúdra, a grapefruit ízesítésű jégkrémre, amibe egy kis mazsolafakéreg-nedvet is kevertek. A mazsolalé az aktív összetevő a jégkrémben, a koreaiak már az 1600-as évek óta használják a másnaposság kezelésére. Nem tudni, hogy mennyire részeg lehetett az, aki erre rájött, mindenesetre egy 2012-es, a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány már kimutatta, hogy a mazsolafakéreg a mérgezett patkányok életét is megmentheti. Hát akkor csak nem lehet akadály pár részeg koreai?!

A jégkrém neve, a Gyeondyo egyébként kitartást jelent; ezzel utalnak rá, hogy a másnapos kollégáknak be kell menniük dolgozni egy átpiált éjszaka után, és ott kőkeményen számon kérik rajtuk a GDP-t és a munkaidőt. A dél-koreaiak évente 12,3 liter tiszta szeszt isznak meg, és ez komoly károkat okoz az országnak. A kemény piálás évente 8 milliárd dollár veszteséget jelent a csökkenő produktivitás, az egészségügyi kiadások és a korai halálozások miatt.

Sajnos úgy tűnik, hogy a Gyeondyót csak Dél-Koreában fogják forgalmazni, szóval ha másnapossággal küszködnek, maradjanak a jól bevált módszereknél. Gyümölcs, ásványvíz, elsötétített szoba, hideg borogatás, púpozott tányér töltött káposzta (hidegen a hűtőből), és ne felejtsünk el tízpercenként artikulálatlan nyögéseket kiadni.

Rovatok