Index Vakbarát Hírportál

Közel van a Mars, nézze meg!

2016. május 25., szerda 22:51

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars május 30-án  – írja az MTI. A bolygó a szokásosnál is fényesebb lesz, aki megnézné, a déli égbolton keresse. A Mars amúgy is rendszeresen látható a Földről, ha fent van az éjszakai égbolton, a különbség, hogy általában vöröses pontnak látszik, most meg fényes vörös foltocska lesz.

Kiss László csillagász az M1 szerda reggeli műsorában elmondta: a bolygó kézi távcsővel természetesen jobban látható lesz. A 76 millió kilométerre lévő bolygó este 10 és 12 óra között lesz a legjobban látható az égbolt dél-délkeleti részén.

A csillagászat azért szentel kiemelt figyelmet a Marsnak, mert bár jóval kisebb a Földnél és a légköre is elhanyagolható, mégis ez hasonlíthat a leginkább a bolygónkhoz. Valószínű, hogy víz is volt rajta.

Ugyan méreteit tekintve a Vénusz a leghasonlóbb a Földhöz, a felszíne túlságosan forró. A Marson rendkívül hideg van, ám az égitestet kutató számos Mars-szonda eredményei arra utalnak, hogy egykor víz hullámzott rajta, felét óceán, felét szárazföld alkotta és sűrűbb volt a légköre is.

– mondta Kiss László. Bár a légkör nagy része a kis gravitáció miatt lassan elszökött a bolygóról, úgy tűnik, a víz megmaradt a krioszférában, a felszín alatti jégrétegben.

Rovatok