Index Vakbarát Hírportál

Saját unokáját szülné meg egy brit nő, de nem hagyják

2016. május 25., szerda 17:40

Évek óta harcol a bíróságon egy 60 éves brit nő, hogy megszülhesse a saját unokáját a lánya lefagyasztott petesejtjét felhasználva, a brit bíróság viszont eddig ahol lehet, elkaszálta az asszony tervét. A történet több szálon is felkavaró:

a nő az öt évvel ezelőtt rákban elhunyt lánya petesejtjét szeretné megtermékenyíttetni, majd teljesítve lánya utolsó kívánságát, kihordani lánya gyermekét.

A brit embriológiai hivatal meg is őrizte a nő petesejtjét, természetesen a nő kérésére. Arra viszont nem adott írásos utasítást, hogy hogyan használhatják fel a sejtjeit, ezért a hivatal nem hajlandó kiadni azokat az anyának, mondván, hogy ebbe a felhasználásba (vagyis hogy a donor édesanyjába ültessék a petesejtet) a lánya nem egyezett bele.

Az anya beperelte a hatóságot, a bíróságon pedig állította, hogy a lánya semmire nem vágyott jobban, mint hogy gyermeke legyen, az utolsó kívánsága pedig az volt, hogy az anyukája hordja ki a gyermekét. A nő ügyvédje szerint a lánya össze lenne törve, ha tudná, hogy nem hagyják felhasználni a petesejtjét. A bíróság tavaly ennek ellenére elkaszálta az ügyet. A BBC most arról számolt be, hogy lánya petesejtjéért harcoló nő a napokban fellebbezett a döntés ellen, ügyvédje szerint pedig egyértelműen bizonyítani tudják, hogy a hölgy lánya akarta, hogy édesanyja megszülje az unokáját. A fellebbviteli bíróság vezetője pedig a periratokat átfutva azt nyilatkozta, hogy komoly esély van arra, hogy ezúttal a nő ezúttal sikerrel jár majd.

Ha nyerne és véghez vihetnék a beültetést, akkor ez lenne az első alkalom, hogy valaki a halott gyermekének a gyermekének adhatna életet. 

Rovatok