Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült felfújni a Nemzetközi Űrállomás új szobáját

2016. május 26., csütörtök 17:35

Felfüggesztették a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új, felfújható űrszobájának telepítését, miután azt több óra alatt sem sikerült felfújni, írja a BBC. A munkához egy Jeff Williams nevű asztronauta látott hozzá, de a NASA emberei végül 3,5 óra után leállították a rendkívül lassú folyamatot.

modul kibontott állapotában négy méter hosszú és 16 köbméter térfogatú lenne, de miután az asztronauta levegőt eresztett bele, az csak alig néhány centimétert növekedett. "Holnap talán több szerencsével járunk" – üzent Williamsnek egy másik űrhajós, Jessica Meir. A NASA pénteken ismét megpróbálkozik a modul telepítésével.

Az űrszoba elsősorban demonstrációs célokat szolgálna, a felfújható helyiségekkel ugyanis nagyobb élettér biztosítható az űrhajósoknak, ami mondjuk egy Mars-expedíció során nagy segítséget nyújthat.

Ha sikerül felfújni, a Bigelow Expendable Activity Module (Beam) nevű eszközt a következő két évben alapos tesztelésnek vetik alá. Az űrhajósok ritkán fogják látogatni az új helyiséget, már csak a szoba kísérleti jellegéből adódóan is. Csupán a szoba integritását fogják időnként ellenőrizni. A helyiségben semmit sem fognak tárolni.

A Beam zsilipje az idő nagy részében zárva lesz. A földi irányítás különféle szenzorokkal fogja elemezni, hogy mi történik az üres szobában. Vizsgálni fogják a helyiség hőmérsékletét, légnyomását, a háttérsugárzást és más hatásokat is. A mérnökök arra kíváncsiak, hogy a speciális felfújható helyiség van-e olyan strapabíró, mint a hagyományos, fémből készült modulok.

A Beamet a NASA fejlesztette és Robert Bigelow finanszírozta. Bigelow egy olcsóhotel-lánccal szerezte a vagyonát, és rajong az űrkutatásért; azt szeretné, ha a Földön már bevált koncepciót az űrbe is tovább vihetnék. A végleges űrszobák jóval nagyobbak lesznek, mint a kísérleti létesítmény: a 2020-ra tervezett BA–330-as modell például 330 köbméteres lenne.

Rovatok