Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a füves e-cigit

2016. május 27., péntek 16:39

Svájci tudósok feltalálták a kannabisz alapú e-cigarettát. Az orvosi használatra tervezett eszköz biztonságosabb, mint a hagyományos füves cigaretták, ugyanakkor hatékonyabbak a tablettaként árult kivonatnál.

Az új fogyasztási módszert therapeutic cannavapingnek nevezik. A szó a cannabis (marihuána) és a vaporizer (párologtató elven működő elektromos cigi) összevonásából ered. A szakértők szerint jól használható alternatíva lehet az olyan, már bevált eljárások mellett, mint a kannabisztartalmú szirupok, tabletták, szájspray-k, tapaszok és kúpok. Sőt, még a jó öreg spanglinál is hatásosabb lehet.

A kutatócsoport a marihuánafogyasztók körében népszerű fogyasztási módszert fejlesztették tovább. Az eszközhöz butángázt használnak, hogy kivonják a cuccból a kannabinoidokat, a marihuána pszichoaktív komponensét.

Nagy inspirációt nyújtott mindaz, amit általában illegális úton, rejtőzködve, az internetes fórumokon bemutatva csinálnak. Normális esetben ezt arra használják, hogy betépjenek a kannabisztól. Arra alapoztunk, hogy az illegális fogyasztási módszer akár érdekes is lehet [orvosi felhasználásra]

– mondta Vincent Varlet, a lausanne-i University Centre of Legal Medicine toxikológusa és biokémikusa.

Az új módszerrel a magas hatóanyag-koncentrációjú hasisolajból (butane hash oil, BHO) kivonható a THCa 70-80 százaléka; ez a prekurzora a THC-nek, a marihuána pszichoaktív komponensének. A THCa hő hatására THC-vé alakul.

A mezei fogyasztók általában a BHO-cseppeket égetik el, és ennek a gőzét lélegzik be. A kutatók viszont kicserélték a kereskedelmi forgalomban kapható e-cigaretták töltőpatronjának folyadékát a pasztává sűrített BHO-val.

A kutatók elismeréssel adóztak a fűfogyasztók kreativitásának: mint mondták,

úgy tűnik, hogy a cannavaping egy kifinomult, hatékony, felhasználóbarát és biztonságos módja a kannabiszszívásnak.

Rovatok