Index Vakbarát Hírportál

Pillanatnyi siker vs. egészség? Nem éri meg okosdrogozni

2016. május 27., péntek 11:13

A gyógyszerészek szerint kockáztatja az egészségét az, aki modafinil hatóanyagú gyógyszerrel akarja fokozni teljesítményét.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a modafinil hatóanyagú készítmények szedése a mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, és a veszélyt súlyosbítja a készítmények ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül történő beszerzése is. 

Annak kapcsán adtak most ki közleményt, hogy nemrég a 444.hu.n megjelent Szily László okosdrogtesztje, amin a szer "túl jóra" vizsgázott.

Az OGYÉI szerint a tanulás, a koncentráció fokozására használt gyógyszereket népszerűsítő cikkek hatására megnőtt a gyógyszerek illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren.

Nem véletlenül korlátozták

A modafinil Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt, nálunk 2006 és 2010 között, VIGIL 100 mg tabletta néven. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazható, használatát viszont súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Index már 2002-ben is figyelmeztetett ezekre a veszélyekre.

Rossz gondolatok, magas vérnyomás

Az EMA bizottsága megállapította, hogy a modafinil szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciók kockázatával. A bizottság összefüggést állapított meg a modafinil és a pszichiátriai mellékhatások – mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok – között is, ráadásul a modafinil és a szív-ér rendszeri mellékhatások, mint például a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés között is.

Csak narkolepsziásoknak

Az Európai Unió gyógyszerértékelő bizottsága az előny-kockázat arányt mérlegelve kizárólag narkolepszia esetére szűkítette a gyógyszer alkalmazását. (Bővebb információért kattintson ide!) Szükség esetén a narkolepsziás betegek Magyarországon is hozzájuthatnak a készítményhez, egyedi gyógyszer-engedélyezési eljárás keretében, az egyetemi klinikák alváscentrumaiban. Ők azonban a készítményt ellenőrzött forrásból kapják, és szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

Ne érdekelje a pillanatnyi siker!

Az OGYÉI nyomatékosan felhívja a figyelmet a fenti veszélyekre, és kéri az embereket, hogy pillanatnyi siker, tanulási, vagy munkában szerezhető eredmény érdekében ne tegye kockára egészségét.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a készítmény használatának népszerűsítése büntetőjogi felelősségre vonással járhat. 

Rovatok