Index Vakbarát Hírportál

75 éve láttak utoljára olyan madarat, mint ez

2016. június 1., szerda 09:18

75 éve nem volt dokumentált megfigyelés arról a különleges galambfajról, amelyre véletlenül figyelt fel egy Közép-Brazíliában dolgozó ornitológus, Rafael Bessa. A kutató csak megállt egy kellemesnek tűnő területen, mikor meghallotta egy olyan madár hangját, melyet nem tudott hova tenni. Másnap kicsit komolyabban felszerelkezve tért vissza a helyszínre.

Felvette a madár hangját, visszajátszotta, hogy előcsalogassa az állatot, és mikor az előkerült, le is fotózta. Csak akkor kezdte el kapiskálni, mekkora felfedezést tett, mikor a fényképezőgép képernyőjén meglátta, miről is van szó.

„Nem tudtam elhinni a dolgot” - nyilatkozta Bessa, aki 1941 óta először figyelte meg a Columbina cyanopsis nevű galambfaj egy példányát. A megfigyelés valójában még tavaly júniusban történt, de Bessa nem akarta elhamarkodni a dolgot. Miután rájött, mekkora horderejű megfigyelésről lehet szó, értesítette a brazil madárpopuláció megőrzésén dolgozó szervezeteket, melyek egy csapatával 11 hónapig dolgozott a megfigyelés megerősítésén. A bejelentést egy Sao Paoló-i ornitológiai konferencián tették meg, ez volt a rendezvény (és persze Bessa karrierjének) fénypontja, sokak szerint az évtized madártani eseménye a felfedezés.

A kutatások szerint elképesztően kicsi a faj populációja, összesen talán néhány tucat madár élhet a környéken, így a szakemberek szerint elsődleges fontosságú lenne őröket bérelni az állatok védelmére. A fizetett őrök segíthetnének abban, hogy a madarak ne váljanak orvvadászok, gyűjtők, esetleg az erdőt felgyújtó farmerek áldozatává.

Bessa és társai közben más fajok után is kutatnak a környéken, abban bízva, hogy ha a különleges galambfaj fennmaradhatott, akkor más, korábban kihaltnak gondolt madarak is lehetnek még a közelben.

Rovatok