Index Vakbarát Hírportál

Emberi szerveket növesztenek sertésekben

2016. június 6., hétfő 10:35

Sertésekben növesztenének emberi szerveket amerikai tudósok. Ezt úgy próbálják elérni, hogy emberi őssejteket fecskendeztek be a sertés embriójába. Ezzel kimérát alkotnak, vagyis olyan élőlényt, amely kettőnél több ivarsejtből jön létre.

A felnövő sertés sertésként fog élni és viselkedni, annyi lesz a különbség, hogy az egyik szerve emberi sejtekből áll. A kísérleteket azért végzik el, mert egyre nagyobb az igény szervekre transzplantációkhoz.

Az embriókat egyelőre csak 28 napig engedik fejlődni, mielőtt megszakítják a terhességet. Ezek után kutatók vizsgálják a szöveteket.

Az embriókat a néhány éve létező CRISPR néven ismert DNS-szerkesztő módszer, amely lehetővé teszi kutatóknak a DNS célzott szerkesztését. Elég bonyolult folyamatról van szó, de a lényege, hogy létre tudnak hozni olyan magzatot, amely emberi hasnyálmirigyet növeszt. A kutatók célja, hogy a sertésben olyan hasnyálmirigy növekedjen, amely csak é kizárólag emberi sejtekből áll, így alkalmas lehet transzplantációhoz.

A munka azonban elég vitatott, az amerikai hatóságok le is állítanák az ilyen irányú kutatások finanszírozását. Amiatt aggódnak, hogy az emberi sejtek elvándorolnak és például a sertés agyába is beépülhetnek, emberibbé téve az állatot. Pablo Ross kutatásvezető szerint ez nem valószínű, de emiatt nagyon óvatosan kell eljárni a kutatásban.

WAlter Low, a University of Minnesota biológusa szerint a sertések tökéletes biológiai inkubátorok arra, hogy emberi szerveket növesszenek bennük. Persze nem minden szervet tudnának növeszteni az állatokban, de szívet, májat, vesét és tüdőt igen.

Rovatok