Index Vakbarát Hírportál

Gyűlik a magma egy új-zélandi város alatt

2016. június 6., hétfő 14:32

Egy új-zélandi város alatt gyűlik a magma, ami megmagyarázhatja a mostanában egyre többet előforduló földrengéseket és jele lehet egy új vulkán kialakulásának. A tudósok azonban nem számítanak arra, hogy a közeljövőben kitörne egy vulkán.

Ian Hamling geológus azt mondja, hogy Matata város alatt annyi magma gyűlt össze az elmúlt évtizedekben, amely 80 ezer olimpiai méretű úszómedencét tudna teletölteni. Matata 200 kilométerre fekszik Aucklandtől.

Hamling arra hívja fel a figyelmet a cikkében, hogy Új-Zélandon több aktív vulkán is van, de nem Matator közelében. Itt nem volt ismert vulkáni aktivitás az elmúlt négyszázezer évben. Emiatt tartja meglepőnek a felfedezést.

Műholdas adatokat vizsgálva az is kiderült, hogy a talajszint 40 centimétert nőtt 1950 óta a városban és az azt körülvevő földeken, nagyjából 400 négyzetkilométeren. 2004 és 2011 között több ezer apró földrengés volt a térségben, ebben az időszakban gyorsabb is volt a talajszint emelkedése.

A magma mélyen a földfelszín alatt maradt, Hamling becslése szerint tíz kilométerre van a föld alatt. Elég mélyen ahhoz, hogy ne féljenek egy vulkánkitöréstől. Egy vulkán kialakulásához több száz vagy több ezer évre van szükség. De még az is előfordulhat, hogy a magma egyszerűen lehűl és megkeményedik.

Rovatok