Index Vakbarát Hírportál

A Bikini-atoll még túl radioaktív az élethez

2016. június 7., kedd 11:09

Az Egyesült Államok 1946 és 1958 között több hidrogénbombát és atombombát robbantott fel a Bikini-atollban. A Bikini-atoll a Marshall-szigeteken, a Csendes-óceánon található, szárazföldi területe 8,8 négyzetkilométer.

A robbantások előtt kétszázan laktak itt, őket evakuálták. Arra azonban akkor még nem számítottak, hogy a költözés végleges lesz. Pedig több egykori lakos és leszármazottaik visszamennének a szigetekre, amelyeket el kellett hagyniuk. Emiatt több vizsgálatot végezte az elmúlt években, hogy biztonságos-e ez.

Most egy kutatócsoport utazott a szigetekre, hogy a sugárzási szinten mérjék. Több atollra is ellátogattak, közte az Enewetak-atollra, a Bikini-atollra, a Ronglap-atollra. A mért adatokat összehasonlították a Majuro-atollban és a New York-i Central Parkban mért sugárzás mértékével.

Azt találták, hogy az utóbbi két helyszínen 13 és 9 millirem volt a sugárzás éves szinten. A legalacsonyabb sugárzást az Enewetak-atollban mérték, 7,6 milliremet évente. Rongelapon magasabb a sugárzás, itt 19,8 milliremet mértek. A Bikini-atoll ennek a többszörösét mérték, itt 184 millimer a sugárzás éves szinten.

Vagyis nem bizonyult igaznak az az előrejelzés az 1990-es évekből, hogy mostanra sokkal alacsonyabb lesz a sugárzás. Emiatt továbbra sem tartják biztonságosnak a lakosság visszaköltözését a Bikini-atollra.

Rovatok