Index Vakbarát Hírportál

A halak felismerik az emberi arcot

2016. június 7., kedd 17:04

Egy új tanulmány szerint a halak nagy valószínűséggel felismerik az emberi arcokat. A kutatók a lövőhalféléket tanulmányozták és arra lettek figyelmesek, hogy a halak felismerik az ismerős arcot tucatnyi más arc közül. Méghozzá meglepő hatékonysággal.

A lövőhal egy trópusi fajta, levelek vagy ágak alá bújó rovarokat támad meg úgy, hogy a szájában lévő vizet köpi ki az áldozatra. Innen kapta a nevét is. A kutatók valószínűleg ezen tulajdonságáért választották ezt a halat, amikor az arcfelismerést tanulmányozták.

A kísérletek alatt két emberi arcot mutattak nekik és megtanították arra, hogy válasszák ki az egyiket azzal, hogy ráköpnek. A tanítás egyszerűen zajlott, megvesztegették a halakat, vagyis ha jól csinálták a feladatot, jutalomfalatot kaptak. Néhány hét múlva már viszonylag nagy hatékonysággal köptek rá arra az arcra, amelyet fel kellett ismerni.

Ez elég nagy dolog, ez az első eset, hogy ilyet figyeltek meg halaknál. Ahhoz ugyanis, hogy valaki felismerjen egy arcot, arra van szükség, hogy a két szem és a száj mellett meghatározzuk annak egyedi tulajdonságait.

Az emberek jók ebben, mert összetett agyuk van. Más főemlősök is képesek erre és néhány madár is. De a halakra eddig senki nem gondolt.

Egyrészt nagyon kicsi az agya, másrészt semmi oka nincsen arra, hogy a törzsfejlődés alatt kifejlődjön ez a tulajdonsága, hogy emberi arcokat ismer fel. Ezért ilyen meglepő az Oxford Egyetem és az ausztrál Queenslandi Egyetem tanulmánya. 

És persze számtalan kérdés is felvetődik. Vajon jeleni-e ez azt, hogy a halak felismerik egymást? Az akváriumban lévő aranyhal felismeri gazdáját? Szenilla tényleg megtalálja Némót?

Rovatok