Index Vakbarát Hírportál

Szkennerek pásztázzák az egyiptomi piramisokat

2016. június 7., kedd 15:18

Vajon ennyi kutatás után maradhattak még titkaik az egyiptomi piramisoknak? Erre keresik a választ modern technológiákkal. Egy kutatócsoport, amelynek tagja a korábbi egyiptomi régészeti miniszter és neves régész, Zahi Havász most egy új szkennert tesztel a gízai piramisokon. Azt remélik, hogy az új technológiával eddig nem ismert titkokra bukkanhatnak.

A szubatomi részecskéket, úgynevezett müonokat használó szkennert még tavaly állították fel, és ebben a hónapban fejezi be az adatgyűjtést. Ha az új műszerrel észlelik a már ismert három kamrát, az azt jelenti, hogy megfelelően működik, és folytatják a vizsgálatot.

A piramisokat folyamatosan vizsgálják különféle műszerekkel. Tavaly egy hőszkennerrel elég furcsa dolgot figyeltek meg a piramis belsejében. Három kő hőmérséklete jóval magasabb volt a többinél.

Zahi Havász dokumentumfilmekből ismert sztárrégész Egyiptomban, az antikvitásért felelős minisztériumban – kis túlzással – akkora befolyása volt, mint az ókori fáraóknak, de 2011-ben, az arab tavasz egyiptomi eseményei után menesztették. Sokáig nem ismerte el a modern műszerek hasznosságát, azt mondta, hogy eddig semmit nem találtak szkennerekkel. Még Nicolas Reevesszel is nyilvánosan összecsapott, amikor a brit régész azt állította, hogy titkos kamrát talált Tutanhamon sírjában.

Úgy tűnik, az egyiptomi szakember megváltoztatta korábbi véleményét, most az az álláspontja, hogy az új technológia is hasznos lehet hozzáértők kezében. Mint az övé. Ahhoz azonban ragaszkodik, hogy a kutatásokat egyiptológusok felügyeljék, nehogy valami hiba történjen.

Mostanában megint sok újdonságra bukkantak Egyiptomban. Tutanhamon sírját ugye alaposan megvizsgálják az eddig nem ismert kamra után kutatva. És a gyerekfáraónál maradva, pont egy hetes a hír, hogy a fáraó szarkofágjában talált tőrt valószínűleg meteoritból készítették.

Rovatok