Index Vakbarát Hírportál

A kihangosított mobil is veszélyes lehet

2016. június 8., szerda 20:24

A kihangosított mobiltelefon ugyanúgy elvonhatja a sofőr figyelmét a vezetésről, mintha egy kézben tartott készülékbe beszélne – írja az MTI a BBC News-ra hivatkozva.

Az angliai Sussex-i Egyetem kutatóinak tanulmányába 20 férfit és 40 nőt vontak be. A résztvevőket autószimulátorokba ültették. Egy csoportjuk zavartalanul vezethetett, a másik két csoport tagjainak a szimulátortól 90 centiméterre lévő hangszóróból érkező férfihangra kellett figyelnie.

A résztvevők, akik beszélgettek a hanggal, csaknem egy másodperccel később reagáltak olyan történésekre, mint hogy egy gyalogos lelépett a járdáról, hogy egy rossz sávba tévedt autó szembejött velük, vagy hogy parkoló jármű tűnt fel az útkereszteződésnél.

Az eredmények szerint a kihangosítós beszélgetésnél még egy egyszerű kérdés („hol hagytad a kék aktát?”) is a negyedére csökkentheti a vezető figyelmét. A sofőr agya ugyanis elképzeli a szobát, ahol az aktát hagyta, és eközben nem tud az előtte lévő veszélyre koncentrálni.

Más tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a telefonálás jobban elvonja a vezető figyelmét, mint a rádióhallgatás, vagy az utasokkal folytatott beszélgetés.

Nagy-Britanniában tilos kézben tartott mobilon, vagy egyéb eszközön beszélni vezetés közben. A törvény szerint a sofőrök használhatnak kihangosított telefont, navigációt és kétirányú rádiót, de ha a rendőr úgy ítéli meg, hogy a vezetőnek elvonták a figyelmét és nem ura a járműnek, büntetést szabhat ki.

Az eredmények fényében a szakemberek olyan törvénymódosítást javasolnak, amely a mobiltelefonok mindenfajta használatát tiltaná a járművezetők számára.

Rovatok