Index Vakbarát Hírportál

Majdnem kilencvenméteres a legmagasabb trópusi fa

2016. június 8., szerda 18:25

A malajziai esőerdőben fedezték fel a világ legmagasabb ismert trópusokon nőtt fát. A fa 89,5 méter magasra nőtt, nagyjából 65 embernek kell egymás hátára állnia, hogy elérjék a tetejét.

A fát a Cambridge Egyetem kutatói, David Coomes és kollégáit találták meg a Sabah elveszett világának nevezett helyen. Ez egy majdnem hatszáz négyzetkilométeres védett terület a Maliau folyó körül, most épp a Világörökség részének szeretnék nyilváníttatni.

A kutatók nem a legmagasabb fát keresték a területen, hanem az élőlények diverzitását kutatták. Repülővel szkennelték a területet és a lézeres szkenner jelzett nekik, hogy itt bizony egy elég magas fa található.

Megmérni a fa magasságát nem volt egyszerű feladat. Egy helyi mászott fel a fa tetejére, hogy ellenőrizze a műszerek által mért adatokat. Ráadásul, amikor felért a tetejére, a következő szöveget küldte a lent várakozóknak:

Nincs időm képeket készíteni, mert egy sas próbál megtámadni és elég sok a méh is idefenn.

A most talált fa 1,2 méterrel magasabb, mint a korábbi csúcstartó. A világ legmagasabb fájának címét azonban nem sikerült megközelítenie. Az egy 115 méteres mamutfenyő a Redwood Nemzeti Parkban, Kaliforniában.

Rovatok