Index Vakbarát Hírportál

Villámgyorsan megtörpült a floresi ember

2016. június 8., szerda 21:31

Evolúciós léptékkel mérve elképesztő gyorsasággal váltak törpévé az indonéziai Flores-sziget kezdetben normális méretű első lakói – írja az MTI.

A témával foglalkozó tanulmányt ausztrál és japán szakemberek jegyzik. Azután jutottak erre a következtetésre, hogy tanulmányozták a Homo floresiensis, azaz a hobbit 700 ezer évvel ezelőtt élt ősének maradványait.

A Homo floresiensis nevű emberszabású néhány példányának maradványait 12 éve találták meg a Liang Bua barlangban. Az alig egy méter magas emberféle agytérfogata a csimpánzéval volt egyenlő. A leletek korát a tudósok eleinte 12 ezer évben határozták meg, de később kiderült, hogy az apró emberkék 50-60 ezer évvel ezelőtt éltek.

A kutatók közül néhányan a Mata Menge nevű lelőhelyen talált, 700 ezer éves fosszíliák alapján vezette vissza a hobbitok származását. A Nature-ben közölt tanulmány szerint a kutatók legalább egy felnőtt és két gyermek maradványait találták meg. Mindannyian olyan aprók voltak, mint későbbi leszármazottaik.

A leletek között egy alsó állkapocs és számos fog is található; ezek nagyon hasonlítanak a 12 évvel ezelőtt talált maradványokhoz. A fogakról úgy vélik, a Homo floresiensis őseitől származnak.

A szakemberek kőeszközöket is találtak, de ezek még a maradványoknál is régebbiek. Mindez azt sugallja, hogy már egymillió éve is éltek emberszerű teremtmények a Flores-szigeten. Az egyik elmélet szerint a hajdani lakosok a normális méretű Homo erectus-ok (felegyenesedett ember) lehettek, amelyek a nagyjából 500 kilométerre nyugatra fekvő Jáva szigetén éltek.

Hobbitcunami volt 300 ezer éve?

Kajfu Joszuke, a tokiói Nemzeti Természeti és Tudományos Múzeum munkatársa szerint a 700 ezer éves maradványok azt sugallják, hogy a Homo erectus mindössze 300 ezer év alatt zsugorodott össze. Evolúciós léptékkel mérve ez nagyon rövid időnek számít. Mint elmondta, a leletek alapján a Homo floresiensis már legalább 700 ezer évvel ezelőtt elnyerte végleges testméretét.

Az ausztráliai Wollongong Egyetemen dolgozó Gert van den Bergh, a tanulmány vezető szerzője szerint ez valóban rendkívül gyors átalakulásnak tűnik. Ugyanakkor más emberfélék vagy főemlősök zsugorodására vonatkozó adatok hiányában nincs mihez viszonyítaniuk.

A kutatók elmélete szerint a Homo erectus azért ment össze, hogy alkalmazkodjon a sziget viszonylag szűkös forrásaihoz. Az viszont rejtély, hogy miként érkezett a szigetre. A Homo erectus túlságosan primitív volt a hajóépítéshez, és a két sziget közötti távot sem lett volna képes átúszni. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az egyedeket szökőár sodorta át a Flores-szigetre.

Rovatok