Index Vakbarát Hírportál

Pókok tízezrei estek az égből Tasmániában

2016. június 9., csütörtök 07:34

Egy esőzések miatt elárasztott tasmániai város lakóinak nem csak a vízzel kell szembenézniük. Pókok tízezrei lepték el a házakat és fákat az árvíz után, mintha az égből potyogtak volna.

A jelenség nem ritka Ausztráliában, neve is van: angolul mass-ballooningnak, tömeges léghajózásnak hívják a jelenséget. Az általában a talaj közelében élő pókok veszély esetén magasabbra másznak, hogy mentsék életüket. A lehető legmagasabb pontot próbálják kinézni környezetükben, hogy aztán egy apró pókhálóba kapaszkodva a szélre bízzák magukat és messzire repüljenek.

Gyakori jelenség ez mindenhol, de nem vesszük észre, mert egy-egy pók túl apró ahhoz, hogy bárkit is zavarjon. Árvíz idején azonban pókok ezrei, tízezrei léghajóznak, elég látványos és rémisztő jelenséget okozva ezzel.

Ez történt most Tasmániában, több tízezer pók próbált elmenekülni és új lakhelyet keresni magának. A képeket a már megtelepedett pókok hálóiról készítette egy helyi lakos, Ken Pucetti.  Ő azt mesélte a lapoknak, hogy tele volt pókhálóval a ruhája és rengeteg pókot söpört le magáról, miközben fényképezett.

Rovatok