Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen madarat se látott, mégis felismer háromezerfélét

2016. június 10., péntek 19:19

Bár soha életében nem látott madarat, több mint háromezer madár hangját képes felismerni és több mint 720 madárfajt megkülönböztetni egy vak férfi Uruguayban, írja az MTI. A 29 éves Juan Pablo Culasso gyermekként fedezte fel, hogy abszolút hallása van: köveket hajigált egy folyóba és meg tudta pontosan mondani apjának, hogy milyen hangot keltenek, amikor a vízbe csobbannak.

Édesapja később madarakról olvasott fel neki egy enciklopédiából, amelyhez hangszalag is párosult az állatok hangjával. „Ez volt az, amikor észrevettem, hogy hangjuk alapján képes vagyok megjegyezni a madarakat” – mondta a férfi. 2003-ban kamaszként elkísért terepre egy ornitológust, aki adott neki egy hangfelvevőt.

Culasso ma már a természet hangjait rögzíti és tanulja meg felismerni. A közelmúltban tért vissza az Antarktiszról, ahol felvette a fókák, oroszlánfókák és az olvadó jéghegyek hangját is.

A természet hangjainak felismerési és rögzítési képességét munkájában is kamatoztatja, dokumentumfilmek hangfelvételeivel foglalkozik. 2014-ben megnyerte a Nat Geo TV program 45 ezer dolláros fődíját azzal, hogy 250 madárhang közül felismerte 15 véletlenül kiválasztott madár hangját.

Culasso mindig is feszegette határait. Kisfiúként együtt kerékpározott barátaival úgy, hogy a gyerekek hangját követte. Nem félt attól, hogy egyszer-egyszer elesik, és akkor sem félt, amikor a minap egy lovasközpontban lovagolt. „A legtöbb vak ember behúzódik a vakok világának határai mögé, és soha nem hagyja el ezt a komfortzónát, de én soha nem voltam ilyen” - mondta.

Rovatok