Index Vakbarát Hírportál

A Mexikói-öböl halálzónája kétszer akkora, mint BAZ megye

2016. június 13., hétfő 11:26

Olajszennyezés nélkül is kemény az élet a Mexikói-öbölben, ahol az intenzív mezőgazdasági termelés miatt tengerbe mosódó foszfor és nitrogén két BAZ-megyényi területet tesz többé-kevésbé élettelenné. 

Többnyire a vízbe mosódó műtrágya és állati ürülék tehet arról, hogy a környéken oxigénhiányossá válik a tengervíz, és elpusztulnak az élőlények.  Persze a Halálzóna egyáltalán nem új jelenség, sőt, az idei mérete teljesen átlagosnak mondható.

A Mexikói-öböl a változatos élővilágáról ismert, és a környezetvédők 2001 óta dolgoznak azon, hogy sikerüljön a harmadára csökkenteni a Halálzóna méretét, körülbelül ötezer négyzetkilométerre. Sajnos semmit sem értek el, 1995 és 2015 között átlagosan 15 ezer négyzetkilométeres volt az élettelen terület.

A környezetvédők egyáltalán nem örülnek annak, hogy idén is átlagos a Halálzóna mérete. „Soha nem érjük el a kitűzött célt, ha nem teszünk komolyabb lépéseket, amelyek megakadályoznák, hogy a műtrágya a Mississippi vízrendszerébe kerüljön” -mondta Don Scavia ökológus, a Graham Fenntarthatósági Intézet munkatársa.

Rovatok