Index Vakbarát Hírportál

Idén elérjük a 400 ppm-es szén-dioxid szintet, és ez elég rossz hír

2016. június 14., kedd 11:13

A szén-dioxid légköri koncentrációja már idén meghaladja a 400 ppm-et (milliomod térfogatrész), és az életünk során nem is megy e kritikus határérték alá - közölte a brit meteorológiai szolgálat. 

A hawaii Mauna Loa obeszervatórium mérései alapján idén 3,1 ppm-es növekedésre számíthatunk, ami magasabb a korábbi évek 2,1 ppm-es átlagánál. Ez javarészt az idei El Niño jelenség számlájára írható. Az idei növekedés nagyobb lesz, mint a legutóbbi nagy El Niño idején (1997-98-ban), mert az emberiség által kibocsátott szén-dioxid mennyisége azóta 25 százalékkal nőtt, és ez felerősítette a jelenség hatását.

Igencsak vészjósló, hogy a vártnál egy évvel korábban elérjük a 400 ppm-es szintet - közölte Richard Betts professzor, az Exeter Egyetem kutatója. Amint átlépjük ezt a határt, a természetes folyamatokkal nagyon sik időbe telik kivonni a légkörből a szén-dioxidot - tette hozzá a kutató. Még ha csökkentjük is a kibocsátást, akkor is lassan fog esni a szén-dioxid szintje.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási panele, az IPCC szerint 450 ppm környékén kell stabilizálni a légkör szén-dioxid szintjét, hogy jó esélyünk legyen elkerülni a katasztrofális következményekkel járó, globális átlagban 2 Celsius-fokos felmelegedést. Hogy ez így legyen, ahhoz 2050-ig 40-70 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

Rovatok