Index Vakbarát Hírportál

Elég, ha annyit mondunk: okostampon?

2016. június 14., kedd 15:28

Sokféle rejtőzködő kór tartja rettegésben a nőket, és többen úgy élnek valamilyen életveszélyes kondícióval, hogy nem is tudnak róla. A méhnyakráknak nincs látható tünete, és sokszor nem fedezik fel időben. De ott van még az endometriosis, a policisztás petefészek szindróma, a méh izomdaganata is, és még hosszan sorolhatnánk. Néhány betegség meddőséget okoz, és vannak köztük halálosak is. 

A diagnosztikai eljárások elképesztően elavultak, az orvosok csak a betegség nyomában járnak, és csak akkor történik bármi, ha már megjelent valamilyen egészségügyi probléma. Az évente elvégzett szűrővizsgálatok eredménye pedig néha csak akkor érkezik meg, amikor már késő.

Ezt ismerte fel Ridhi Tariyal és Stephen Gire, egy vállalkozó és egy tudós párosa, akik a megelőzéshez akarnak kidolgozni egy forradalmian új eszközt. Olyan diagnosztikai eljárásra volt szükségük, amivel év közben többször is el lehet végezni vizsgálatokat, hogy időben közbe tudjanak avatkozni. Az világos volt, hogy a vérteszt az egyik leghatékonyabb módszer, és nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy honnan szerezne kellő mennyiségű vért a mérésekhez: a női test minden hónapban gondoskodik az utánpótlásról.

Kitalálták, hogy a tampont fejlesztik tovább, hogy információt szerezzenek a nők aktuális állapotáról. Az okostampon kifejlesztésébe 2014-ben vágtak bele a Nextgen Jane névre keresztelt startuppal, és bejárták egész Amerikát, hogy megismerjék a nők problémáit, és hogy milyen egészségügyi információkra lenne szükségük.

Ezt még nem hozták a nyilvánosságra, hogy miként működik majd az okostampon, de már szereztek némi befektetői tőkét, és folyamatban vannak a klinikai tesztjeik. Az viszont már most biztos, hogy ez lesz a világ legintimebb okoseszköze, amely világszerte életeket menthet.

Rovatok