Index Vakbarát Hírportál

Megvan a fiú-lány barátság titka

2016. június 14., kedd 20:15

A nagyobb kognitív empátiával megáldott fiúknak átlagosan 1,8-cal több lány barátjuk van, mint akik kevésbé empatikusak - derült ki egy nagy jelentőségű tanulmányból, amelyben a nemek és az empátia közeli barátságokra gyakorolt szerepét vizsgálták.

Most először elemezték, hogy az empátia milyen mértékben határozza meg a fiúk és a lányok körében a barátok kiválasztását. Az 1970 középiskolás ausztrál fiatalon elvégzett kutatás (az átlagéletkor 15,7 év volt) eredménye az volt, hogy a lányok szívesebben nevezik az empatikus fiúkat a barátaiknak. Ez viszont fordítva nem igaz, a fiúkat nem vonzza az ellenkező nem empátiája.

Joseph Ciarrochi professzor és munkatársai a kognitív empátiát úgyhatározták meg, hogy ez a más személyek érzelmeinek megértésének a képessége.

A vizsgálatban arra kérték meg a tanulókat, hogy nevezzék meg a hozzájuk legközelebb álló öt fiú és öt lány barátjukat, akik egy évfolyamba járnak velük. A tanulóknak olyan kérdéseket is feltettek, hogy "amikor mások rosszkedvűek, általában megértik-e, hogy mit éreznek", és hogy "hamarabb megérzik-e, mit érez a másik, még mielőtt azt mondaná". A barátok támogatásának mértékét is megpróbálták felmérni.

A kutatás azt sugallja, hogy fontos megtanítani a fiataloknak azokat a képességeket, amelyek a támogató barátság kialakításához szükségesek - mondta Ciarrochi, aki szerint ehhez jó segítséget ad az empátia szerepével kapcsolatos vizsgálat. A barátságok meghatározzák a fiatalok fejlődését, elősegítik a tanulást, és akinek vannak barátai, azokat kevésbé veszélyezteti a depresszió, és általánosságban elmondható, hogy jól érzik magukat - fejtette ki a kutató.

Rovatok