Óvatosan kell belekortyolni a forró italokba, mert egy adott hőmérséklet fölött rákkeltők lehetnek - erre figyeleztet az Egészségügyi VIlágszervezet rákkutatásért felelős részlege a héten kiadott tanulmányában.
A nemzetközi szakértői csoport által összeállított tanulmányban egészen pontosan meghatározzák azt a hőmérsékletet, ami fölött már baj lehet: 65 Celsius-fok fölötti forróságban megnő a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata.
A forró tea, kávé vagy leves komoly égési sérüléseket okozhat a nyelőcsőben, ez növeli meg a rák kockázatát. Ugyanez a hőmérséklet a bőrön is azonnal égési sérülést produkál, szóval igazán nem kéne meglepődni azon, hogy a forró dolgok magunkba öntése nem túl egészséges. Ezt a veszélyt csak fokozza az alkoholfogyasztás és a dohányzás.