Index Vakbarát Hírportál

Élethez szükséges molekulát találtak a nagyon távoli űrben

2016. június 15., szerda 13:27

Most először találtak a mély űrben olyan jellegű szerves molekulákat, amilyenek az élet kialakulásához is szükségesek. A CalTech intézet kutatói a  Tejút központjánál, a Sagittarius B2 felhő csillagképző porában fedezték fel az anyagot.

Bár a most megtalált propilénoxidot egyik földi életforma sem tartalmazza, ennek a molekulának van egy nagyon fontos tulajdonsága, ami szoros összefüggésben van az élet kialakulásával. Ez az első olyan anyag a Naprendszeren kívül, amely kiralitást mutat.  A kiralitás azt jelenti, hogy a molekulát alkotó atomok térbeli elrendezése tükrözötten is létezik, vagyis az adott molekulának van jobb- és balkezes változata. Ilyenek például a fehérjéket alkotó aminosavak is.

Minden földi élet királis molekulákra épül

Az élőlények által használt változatok - hogy bal- vagy jobbkezesek - a biológiájuk alapvető tulajdonságait befolyásolja. A dns-ben például kizárólag jobbkezes ribóz van, ez adja a jellegzetes spirálalakját. A thalidomid nevű molekulának is kétféle változata van, és amíg az egyik típusa nyugtató hatású, a másik születési rendellenességeket okoz (ez volt az 1961-ben betiltott Contergan hatóanyaga) 

Nem tudjuk, hogy a földi molekulák elrendezése miként alakult ki, és hogy a kiralitás meghatározza-e azt, hogy egy adott molekula mennyire alkalmas arra, hogy élet fejlődjön ki belőle. Elképzelhető, hogy a világegyetemben tapasztalható körülmények alapvetően befolyásolják, hogy a szerves molekulák melyik változata teremthet életet.

Hogyan találtak szerves molekulát?

Két nagyon érzékeny rádióteleszkóp segítségével mutatták ki a propilénoxid nyomait, és persze az is fontos tényező, hogy jelentős mennyiséget találtak belőle. Minden egyes molekula egyedi frekvencián bocsát ki rádióhullámokat, ami áthalad a világűrön, és eljut a földi teleszkópokig.

Üstökösökön és aszteroidákon már találtunk királis molekulákat, de most először találtak ilyesmit a távoli űrben. A felfedezés megerősíti azt a feltételezést, hogy a világegyetem más területein is kialakulhatott az élet. 

Rovatok