Index Vakbarát Hírportál

Hátizsákban hordta a szívét 17 hónapon át

2016. június 15., szerda 09:19

A transzplantációs várólisták nagyon hosszúk, de az új szívre váró embereket már egy csúcstechnológiás gépezettel is életben lehet tartani, amíg megérkezik a létfontosságú szerv. A most 25 éves Stan Larkin is türelmesen várt a megfelelő donorra, és 17 hónapon át egy hordozható műszívvel élt.

Larkinnál és idősebb testvérénél már tinédzserkorukban megállapították, hogy egy örökletes betegség miatt lassan tönkremegy a szívük. Ez be is következett, és Larkin szívét 2014 decemberében el kellett távolítani, hogy a helyére bekössenek egy SynCardia Freedom Portable Driver nevű, körülbelül 6 kilogrammos szerkezetet, amely sűrített levegő segítségével végzi el a szív feladatát, és pumpálja végig a vért a testében.

Nehéz elképzelni, hogy ennek a procedúrának melyik részét nehezebben átélni: hogy az ember odateszi a kezét a mellkasára, és nem dobog ott semmi, vagy esetleg azt, hogy mindenféle cső áll ki az ember testéből, és hátizsákban kell hordani egy életmentő műszervet.  

Mindketten nagyon nagyon rossz állapotban voltak, amikor először találkoztam velük az intezív osztályon - mondta a Cnetnek Jonathan Haft, a Michigani Egyetem professzora, ami beültette a szerveket Larkinba. (Testvére később kapott műszívet.) Most viszont már Larkin nyilatkozta azt egy sajtótájékoztatón, alig két héttel azután 2016 májusában megkapta a valódi új szívét, hogy akár futkározni is tudna.

Rovatok