0 Index - Tudomány - Dzsámi romjaira bukkanhattak Szigetvárnál

Index Vakbarát Hírportál

Dzsámi romjaira bukkanhattak Szigetvárnál

2016. június 16., csütörtök 19:50

Dzsámit vagy mecsetet tártak fel a Pécsi Tudományegyetem kutatói I. Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumában - írja az MTI. A csoportot vezető Pap Norbert, a PTE Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója tavaly decemberben jelentette be, hogy valószínűleg megtalálták I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat - jegyezte meg akkor Pap Norbert.

Az erre irányuló ásatásokat és más vizsgálatokat májusban kezdte meg 15 magyar szakember és három török konzultáns, akik július 15-ig dolgoznak a helyszínen.

Pap Norbert a kutatás eddigi eredményeiről szólva elmondta:

nagy bizonyossággal állítható, hogy egy mecset vagy dzsámi maradványaira bukkantak.

A két épület között jogi különbség van: a mecset egy általános imádkozó- és gyülekezőhely, míg a dzsámi magasabb státussal rendelkezik, ahol a közel-keleti vallás legfontosabb imájaként számon tartott pénteki úgynevezett khudbe is elmondható.

A régészeti feltárások friss eredményeit a történeti források is megerősíteni látszanak, amelyek szerint a szóban forgó területen Szokolu Mehmed nagyvezér dzsámija állhatott - tette hozzá.

Várhatóan még a héten elkezdik feltárni a harmadik épületet, amely derviskolostor lehetett. A kutatások kiértékelt eredményeiről szeptemberben adnak tájékoztatást.    

Az Oszmán-háznak 36 uralkodója volt, többségük a birodalom fővárosában és környékén hunyt el, ott emeltek nekik síremléket. Két szultán temetésének azonban külön rendje volt. I. Murád 1389-ben Rigómezőnél, I. Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testüket Burszába és Isztambulba vitték, belső szerveiket ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették.

Mindkét helyszín fontos zarándokhellyé vált, de amíg Murád türbéje fennmaradt, a legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmáné a 17. században elpusztult, azóta elveszett a helyének pontos emlékezete.

A baranyai városban idén tartják a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévet. A magyar, a török és a horvát államfő látogatásával, a meghívott nemzeteket bemutató tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Szigetváron és Pécsett Zrínyi Miklós és bajtársainak hősies helytállását.

A jubileum szeptember 7-i központi programján - a szigetvári vár ostromának 450. évfordulójának délelőttjén - várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Rovatok