Index Vakbarát Hírportál

Rómát látni és meghalni (szívrohamban)

2016. június 16., csütörtök 19:29

Egy római alapítvány négy újraélesztő készüléket adományozott a római Colosseumnak. Az elsőre felfoghatatlan lépésnek nagyon is gyakorlatias oka van: az ókori építmény közelében naponta átlagosan huszonöten kapnak enyhébb-súlyosabb lefolyású szívrohamot – írja az MTI.

A defibrillátorokat csütörtökön adta át Vincenzo Castelli, a Giorgio Castelli Alapítvány elnöke az általa rizikóhelyszínnek nevezett építmény kezelőinek. Az alapítvány egy elsősegély-tanfolyam finanszírozását is felajánlotta a Colosseum 46 alkalmazottjának.

De mi az oka, hogy a Colosseum ekkora veszélyt jelent a szív- és érrendszere? Csak a nagy számok törvénye – nem az épület van elátkozva. Egyszerűen arról van szó, hogy a Colosseum a világ egyik leglátogatottabb turistalátványossága: évente 6,5 millióan keresik föl. Ahol ennyien megfordulnak, ott értelemszerűen több lesz a baleset vagy a rosszullét is. Átlagosan ezer látogatóra jut egy szívroham.

Az sem segít a helyzeten, hogy az amfiteátrumot naponta 25 ezer ember keresi fel. Hosszan kell sorban állni  nyáron gyakran nagy hőségben és tűző napon , és a szűk átjáróknál is nagy a tolongás. Ilyen körülmények között megnő a szívroham esélye is.

Rovatok