Index Vakbarát Hírportál

Szándékos szabotázzsal próbáltak kárt tenni egy űrhajóban

2016. június 19., vasárnap 20:02

Sikeres tesztet hajtott végre a Blue Origin nevű amerikai polgári űrvállalat: negyedszer is fellőtték az újrahasznosítható, New Shepard nevű rakétájukat. A cég célja egy olyan rakétafokozat és űrkapszula kifejlesztése, mellyel biztonságosan és a lehető leggazdaságosabban lehet a világűr határáig szállítani az utazásra jegyet váltó űrturistákat.

A Blue Origin technikai szempontból a lehető legegyszerűbb, rakétát is alkalmazó űrutazáson dolgozik, tulajdonképpen egyetlen rakétafokozat viszi fel száz kilométer magasra az utaskapszulát. A két alkotóelem ott, a magasban válik el egymástól, az űrkabin ejtőernyőkkel fékezve tér vissza, a rakétafokozat visszahullik, majd a föld felett néhány száz méter magasban újra beindítja a hajtóművet, és simán landol az előre kijelölt ponton. Az indításról készült videón egy óra körül kezd el izgalmassá válni a dolog.

A mostani küldetés, amellett, hogy bebizonyította, egy háromszor már használt rakéta simán használható negyedszerre is, azt tesztelte, hogy az utaskabin kibírja-e, ha az ereszkedést fékező ejtőernyők közül egy meghibásodik. Ez a helyzet nem is annyira lehetetlen, az Apollo-küldetések között is volt hasonló eset, a túlbiztosított rendszerek ott is megvédték a bent ülőket. A mostani teszt is sikeres volt, az ejtőernyők az átlagosnál kevesebben is megfelelően lelassították a most még természetesen üres kapszulát. A felvételen látszik, hogy a földet érő kapszula óriási porfelhőt kavar, mintha mégis komoly erejű becsapódás lenne - valójában az utolsó pillanatban bekapcsoló fékezőrakéták kavarják csak fel a sivatag homokját.

A turisták elméletileg 2018-ban ülhetnek majd be az első, hivatalos Föld-űr-Föld járatra, a jegyárakról egyelőre nincs megbízható információ.

Rovatok