Index Vakbarát Hírportál

1967-ben volt utoljára, ma megnézheti az eperholdat

2016. június 20., hétfő 19:43 | aznap frissítve

Ma éjjel olyat láthat, amit 1967 óta nem: egybeesik a nyári napforduló (ez a leghosszabb nappal idén), ami idén egészen pontosan 2016. 06. 20-án, 20:35:20-kor történik meg, ráadásul éppen most van telihold is. A kettő együtt eredményezi az eperhold nevű jelenséget. A nap ma budapesti idő szerint Nap 20:45-kor megy le, a a Hold pedig 20:28-kor kel, több percet lesznek egyszerre az égen. 

Bár a Hold valószínűleg vöröses lesz ma éjjel, nem ezért hívják így: ezt a nevet még amerikai bennszülött indiánok adták annak a teliholdnak, ami az eperszezon elején keletkezik. A két esemény ritkán esik egybe, a csillagászok szerint legközelebb 46 év múlva, 2062-ben nézhetjük majd meg. 

Egyszerre lehet majd látni a Napot és a Holdat az égen, pontosan szemben lesznek egymással. Mivel a Nap magasan lesz, a Hold pedig alacsonyan, a fény vékonyabb levegőn keresztül éri majd a Holdat. A levegő ilyenkor gyakran párás, ez okozza a  borostyánszínű hatást.

A jelenség csillagászati szempontból még egy dolog miatt érdekes: ez lesz a negyedik telihold a márciusi napéjegyenlőség és a június napforduló között. Általában csak három telihold jut erre a szezonra.

A Guardian tudósítása szerint a jelenséget Nagy-Britanniában rengetegen a Stonehenge-nél tervezik megünnepelni.

Ha lefényképezte a jelenséget, küldje el nekünk ide.

(A cikk korábbi verziójában rossz időzóna szerint írtuk a napforduló időpontját.)

Rovatok