Index Vakbarát Hírportál

Egy bélbaktérium visszafordítja az autizmust egerekben

2016. június 20., hétfő 16:07

A Baylor College of Medicine kutatói megállapították, hogy egy bizonyos bélbaktériumfaj hiánya az emberi autizmushoz hasonló viselkedési zavarokat okoz az egerekben. Azzal, hogy visszajuttatták ezt a baktériumot az egerek bélrendszerébe, sikerült a tünetek egy részét visszafordítani.

Míg más kutatások inkább gyógyszeresen vagy az agy elektromos stimulációjával próbálják idegrendszeri fejlődési rendellenességek tüneteit visszafordítani, az emésztőrendszeren keresztül az agyra hatni egy ígéretes új megközelítési mód lehet. Azt még a kutatók se tudják, hogy embereknél működhet-e.

A kutatók abból a megfigyelésből indultak ki, hogy az anya terhesség alatti túlsúlyossága növeli az idegrendszeri fejlődési rendellenességek, például az autizmus spektrum zavar (ASD) kialakulásának kockázatát a gyereknél. Emellett az ASD-seknél nem ritkák a bélpanaszok. Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy kapcsolat lehet az emésztés és az ASD között.

Az anyatejben is van ilyen baktérium

A kutatók most azt fogják vizsgálni, hogy ez a módszer hatékony lehet-e embereknél is valamilyen probiotikus kezelés formájában. tanulmányuk a Cell szaklapban jelent meg.

Rovatok