Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a legfiatalabb ismert exobolygót

2016. június 21., kedd 16:42

A Kepler űrtávcső olyan bolygót talált, amely a Naprendszeren kívül eddig ismert összes bolygónál fiatalabb. A K2-33b mindössze 5-10 millió éves, vagyis tényleg pelenkás csecsemő a 4,5 milliárd éves Földhöz, hát még a jelenlegi ismereteink szerint 14 milliárd éves univerzumhoz képest.

A Kepler által kiszúrt bolygót aztán a hawaii W. M. Keck Obszervatóriummal is megvizsgálták a kutatók, és megállapították, hogy egy kicsit nagyobb, mint a Neptun, viszont mindössze öt földi nap alatt kerüli meg a csillagát. Ez azt jelenti, hogy nagyjából tízszer közelebb kering hozzá, mint a mi Napunkhoz hozzá legközelebbi bolygó, a Merkúr.

Bár nem a K2-33b az első ilyen nagy bolygó, amelyről tudjuk, hogy ilyen közel kering a csillagához, a kutatók még mindig nem igazán értik, hogy ez hogyan lehetséges. A csillaghoz ilyen közel ugyanis már olyan meleg van, hogy a bolygónak a születésekor nem kellene tudnia fenntartania az alakját. Ezért eddig az volt a legvalószínűbb elképzelés, hogy ezek a bolygók messzebbről vándoroltak be a jelenlegi pályájukra.

Ugyanakkor a tudósok eddig azt gondolták, hogy egy ilyen migráció több százmillió éves folyamat. Mivel a K2-33b ennek az időnek a töredékét élte csak meg eddig, ezt az elképzelést alaposan újra kell gondolni. Erre egyelőre két lehetőséget látnak a kutatók: vagy mégis elég volt a bolygónak néhány százezer év, hogy behúzódjon a csillaga közelébe, vagy valamilyen módon mégiscsak létre tudott jönni ott, ahol most megtalálták. Egyelőre a második elméletet tartják valószínűbbnek a fiatal bolygó esetében, ami viszont azt jelenti, hogy sok mindent nem értünk még a bolygók születésével kapcsolatban.

Rovatok