Index Vakbarát Hírportál

Emlékművet emeltek Albániában a legkalandosabb életű magyar tudósnak

2016. június 27., hétfő 12:06

Az 1800 méter magasan álló QafeThore hágón emeltek emlékművet Nopcsa Ferenc paleontológusnak, a múlt századi kalandornak, aki az albán állam születésénél is ott volt. Sőt, még azt az ötletet sem vetette el, hogy ő legyen az új ország királya.

Nopcsa Ferenc a Magyar Királyi Földtani Intézetet is vezette, albanológus, az albán nyelv, néprajz, néphagyomány és történelem nemzetközileg is elismert kutatója volt.

Manapság azonban főleg paleontológusként emlékeznek rá, mert ezen a területen is jelentős felfedezéseket tett. Az Erdélyben található hátszegi leletekről írt cikkei jóval a kora előtt jártak. Felismerte például, hogy a hátszegi leletek diverzitása alacsony, így valószínűleg az ott élő állatok elszigetelten fejlődtek. Megállapításait a mai napig idézik tudományos berkekben. Leghíresebb felfedezése a Magyarosaurus dacus, egy másik pedig még a nevét is őrzi, ez az Elopteryx nopcsai ősmadár.

Nopcsa Ferenc élete azonban ennél is izgalmasabb volt, néhány éve hosszabb cikkben emlékeztünk meg róla. Itt csak annyit említenénk meg, hogy szeretett volna albán király lenni, gerillaként és diplomataként is részt vett Albánia születésénél és ő volt a történelem első repülőgép-eltérítője.

Rovatok