Index Vakbarát Hírportál

A pokolból jött a NASA gyorsítórakétája

2016. június 30., csütörtök 11:47

A NASA nemrég tesztelte a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétáját . Az angolul Solid Rocket Boosternek (SBR) nevezett rakéták sajátossága, hogy a fő rakétamotorral párhuzamosan üzemelnek, indítás után nem lehet leállítani őket, és két percen keresztül okádják magukból a lángot.

De most nem az űrben tesztelték őket, hanem a Földön. Egy hegyoldalban. A tesztállásban szorosan rögzített SBR-eket a NASA több mint 500 szenzorral vizsgálta. A laikus szemlélő ebből csak annyit lát, hogy egy vastag csőből valósággal kirobban a kénköves pokol tüze.

NASA Test-Fire Solid Rocket Booster for Megarocket

Az SBR-eket a NASA mélyűri utazásokra szánt rakéták segédmotorjának használná. A gyorsítórakéták két perc alatt adnak annyi extra tolóerőt, hogy a rakétatest könnyebben leküzdje a Föld gravitációját. Amint a rakéta 45 kilométeres magasságba ér, az SBR-ek leválnak róla, majd ejtőernyőt bontanak, és az Atlanti-óceánban landolnak. A NASA ezután ismét begyűjtheti és használhatja őket.

Az első Mars-misszióra azonban még várni kell. A NASA úgy tervezi, hogy legkorábban 2030-ban indulhat az első küldetés, amihez az SBR-eket használnák.

Rovatok