Index Vakbarát Hírportál

Már félúton jár az ExoMars űrszonda

2016. június 30., csütörtök 09:30

Félúton jár a Mars felé az orosz Roszkozmosz és az Európai Űrügynökség (ESA) közös Mars-szondája – írja az MTI.

Jan Wörner, az ESA igazgatója egy moszkvai megbeszélésen azt mondta, hogy az ExoMars megtette az 500 millió kilométeres táv felét, és minden a tervek szerint halad. A 109 napja utazó jármű már az első fotókat is elkészítette a Marsról.

Az orosz kutatók megerősítették, hogy a TGO (Trace Gas Orbiter) űrszonda és a Schiaparelli leszállóegység eddigi útja zavartalan volt.

A Roszkoszmosz és az ESA első közös Mars-expedícióját március 14-én indították a kazahsztáni Bajkonurból. Az űrszonda a tervek szerint október 19-én landolhat a Marson, ahol az élet nyomait fogja kutatni. Ha az expedíció sikeres lesz, a Schiaparelli lesz az első európai űrjármű a bolygón.

Wörner azzal nem volt megelégedve, hogy májusban elhalasztották a Mars-expedíció második szakaszát. Az európai Mars-járó 2018 helyett csak 2020-ban indulhat útnak az orosz Proton űrhajóval. Wörner szerint ezzel további költségek keletkeznek, de a részt vevő országok leszögezték, hogy kitartanak az ExoMars program mellett, és előteremtik a szükséges forrásokat.

Rovatok