Index Vakbarát Hírportál

100 Nobel-díjas a Greenpeace ellen

2016. július 1., péntek 12:20

Több mint 100 Nobel-díjas tudós kérte a Greenpeace környezetvédő szervezetet, hogy fejezze be a növények génmódosítása (GMO) elleni tiltakozást, mivel a tudomány egyetért abban, hogy az eljárás biztonságos, és a társadalom javát szolgálja – írja az MTI.

A washingtoni sajtótájékoztatón a tudósok többek között felhívták a figyelmet a génmódosított aranyrizsre, amit az A-vitamin hiányával kapcsolatos betegségek megelőzésére használnak sok fejlődő országban. A természetesen növő rizzsel szemben az aranyrizs magjában béta-karotin termelődik.

Ma már tudjuk erről a növényről és az alkalmazott biotechnológiai eljárásról, hogy biztonságos.

– mondta Richard J. Roberts Nobel-díjas angol biokémikus és molekuláris biológus. Szerinte a Greenpeace befolyással lehet más szervezetekre, amik tiltakoznak a GMO ellen.

A Greenpeace vezetői szerint az esemény egy reklámkampány része. Szerintük az aranyrizs szennyezheti a természetben növő rizs területeit és megnehezíti, hogy a fejlődő országokban élők elkerülhessék a génmódosított növényeket. Úgy vélik, a világ élelmezési gondjait más eszközökkel kell megoldani.

A valódi kérdés az, hogy miért tartanak az amerikai fővárosban sajtótájékoztatót egy héttel azelőtt, hogy a GMO-címkézés vermonti törvényéről szavazna a szenátus.

– mondta Charlie Gray, a Greenpeace egyik vezető kutatója.

A Nobel-díjasok elmondták, hogy a tudomány az ő oldalukon áll. Arra szólították fel a Greenpeace-t, hogy vizsgálja meg újra, milyen eredmények alapján tiltakozik a GMO ellen.

Azt nem értem, miért fogadják el a tudományt és a tudományos eljárást, ha az a céljaikat szolgája, és miért helyezkednek szembe a tudományos nézőponttal, ha az nem esik egybe az övékkel.

– érvelt Randy Schenkman Nobel-díjas orvos.

Rovatok