Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelnek a parlagisas-gyilkosok ellen

2016. július 1., péntek 14:07

Vádemelési javaslatot tesz a rendőrség a két parlagi sas pusztulását okozó vadász és társa ellen – írja a Police.hu. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást folytatott természetkárosítás és állatkínzás gyanúja miatt Sz. Z. 54 éves kecskeméti és Sz. J. 38 éves városföldi lakosok ellen.

A hatóságok feltételezik, hogy Sz. Z. hivatásos vadászként dúvadgyérítés céljából egy 2008 óta betiltott hatóanyagú növényvédő szert fecskendezett tojásokba, amikből a városföldi Sz. Józsefnek is adott.

A férfiak a mérgezett tojásokat 2014 novemberétől Városföld külterületén helyezték ki, elsősorban az elszaporodott rókaállomány apasztására. A kirakott csaliktól két róka elpusztult, de sajnos ugyanígy járt két, GPS jeladóval ellátott parlagi sas is, akik a rókák teteméből ettek.

A parlagi sas magyarországi költőállománya 180 pár, ami az uniós állomány kétharmada. A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást 2016. június 30-án befejezte, majd vádemelési javaslattal tovább küldte a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Rovatok