Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a zika felelős a kisfejűségért?

2016. július 4., hétfő 14:40

Tovább folytatódik a brazil kisfejűség-járvány, ami igazából még mindig rejtély. A kutatók egy ideig kételkedtek, aztán úgy tűnt, tényleg a zikavírus okozza a torz születéseket, viszont akkor nincs magyarázat arra, miért nem tapasztalható ez más országokban, ahol szintén járvány van. Brazíliában mára több mint 1500 megerősített kisfejűségről tudnak.  

A szomszédos Kolumbiában viszont több mint 12 ezer zikafertőzött, terhes nőről tudni, cserébe nincs egyetlen kisfejűségről szóló jelentés sem. Ha tényleg a zika tehet a kisfejűségről, hol vannak ezek az esetek? Lehetséges, hogy más az ok. 

A New England Complex Systems Institute (NECSI) kutató szerint a hiányzó esetek megkérdőjelezik a két betegség kapcsolatát. A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban mint a 12 ezer, terhes, a zika tüneteit mutató nőt megvizsgálták március 28-ig bezárólag. Egészen május másodikáig nem érkezett jelentés zikás eesetekről, akkor azonban négy ilyet jelentettek, ők viszont már nem kerültek be a tanulmányba.

Lehet, hogy idő kell, mire a vírusból kisfejűség lesz? Igazán nem tudni, az biztos, hogy az NECSI jelentésének számai nem állnak össze, már azért sem, mert a négy kisfejűséggel érintett páciens kimaradt a vizsgálatból – ők korábban nem mutatták a zika tüneteit. 

Azokban az országokban, ahol eddig nem volt kisfejűség, zikát viszont jelentettek, a várható arány 2 kisfejűség 10 ezer betegségre, ez pedig összejön Kolumbiában is, ha a tanulmányból kimaradt négy eset alapján összesen 60 ezer zikás esetre következtethetünk. Mindebből viszont annyi következik, hogy a két esemény hasonló arányban következik be, akkor is, ha nem a zika okozza a kisfejűséget.

Rovatok