Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjas íróról neveztek el egy új madárpókfajt

2016. július 6., szerda 20:52

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai íróról és a kankuamo indián törzsről neveztek el egy Kolumbia északi részén, a Sierra Nevada de Santa Marta hegységben felfedezett madárpókfajt – írja az MTI.

Ezzel tiszteletünket akartuk kifejezni Gabo iránt, mivel a tarantula ugyanott őshonos, ahonnan ő származik

– mondta William Galvis, a kolumbiai-uruguayi kutatócsoport egyik tagja, arra utalva, hogy az új fajt Márquez szülőfaluja, Aracataca közelében találták.

"Gabo", vagyis Gabriel García Marquez 2014-ben halt meg Mexikóban, ahol élete nagy részét leélte. Az irodalmi Nobel-díjat 1982-ben ítélték neki. Hamvai Cartagena de las Indias kolumbiai város kolostorában nyugszanak, közel a házhoz, ahol az író egykor lakott.

A kutatók a névadással Márquez mellett a Sierra Nevada de Santa Martában egykor lakó kankuamo indiánokról is meg akartak emlékezni, akiknek a nyelve és kultúrája mára gyakorlatilag kihalt.

A három centiméteres Kankuamo marquezi tarantulának vagy egy különleges védekezőképzessége is: ha támadást érzékel, a potroháról irritáló hatású szőrszálakat dörzsöl le, ezek a szőrszálak az emberi bőrön is könnyen megtapadnak.  Ennek ellenére a szőrös pók nem agresszív a tudósok szerint.

Rovatok