Index Vakbarát Hírportál

Két évig dolgozhat tovább a Curiosity - ha fel tudják ébreszteni

2016. július 8., péntek 10:12

Két évvel meghosszabbították a Marson szolgáló Curiosity rover feladatait, ami jó hír, de értelme csak akkor lesz, ha a NASA mérnökeinek sikerül visszahozni a robotot abból a biztonsági leállásból, amibe a Curiosity még a hónap elején kapcsolta magát.

Ahogy minden számítógép, úgy a NASA szondái is belefutnak valami hibába időnként, csak sajnos a Földtől messze lévő dolgokat nem lehet csak úgy leállítani és újraindítani, mert ugye mi van, ha nem indul újra. A megoldás ezért az, hogy a gépek automatikusan egyfajta vészállapotba, angolul safe mode-ba kapcsolják magukat, ha valamilyen súlyos problémát érzékelnek a szoftvereikben, vagy valamelyik alkatrészükben.

A Curiosity július másodikán kapcsolt át, minden fő tudományos rendszert leállított, ellenőrizte, hogy kapcsolatba tud lépni a földi irányítással, és azóta csendben várja az utasításokat.

A mérnökök azóta is próbálják megoldani a problémát, a hírek szerint a képalkotó szoftver és a fő számítógép adatfeldolgozó szoftvere akadt össze valamiért. Egyelőre a tesztek futnak, amelyek alapján a szakemberek majd eldöntik, mit is kell kijavítani a továbbindulás előtt.

A NASA külön kiemeli, hogy pánikra nincs ok, ez 2013 óta a negyedik alkalom, hogy a nukleáris meghajtású rover átkapcsolja magát, és eddig még mindig vissza tudták hozni. A Curiosity amúgy 2012-ben eleve két évre érkezett a Marsra, ez a mostani a második kétéves hosszabbítása, és egyelőre nem nagyon látszik a küldetés vége.

Rovatok