Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliából eltűnt az AIDS

2016. július 12., kedd 17:35 | aznap frissítve

Ausztráliában  sikerült felszámolni az AIDS-járványt, jelentették be vezető kutatók és egészségügyi szakemberek. A HIV-fertőzöttség terjedése ugyanakkor továbbra is komoly probléma az országban.

A járvány 80-as és 90-es években nagyjából évi ezer emberrel végzett, majd az antiretrovirális gyógyszerek bevezetése óta folyamatosan csökkent az esetek száma. Ezek a gyógyszerek lehetővé teszik, hogy a HIV-fertőzötteknek, hogy hosszú és egészséges életét éljenek. A diagnosztizált AIDS-esetek száma mostanra olyan alacsonyra csökkent  Ausztráliában, hogy gyakorlatilag eltűnt a betegség az országból.

A szakemberek szerint a HIV-fertőzöttek száma ugyanakkor továbbra is probléma, hiszen évente ezer új esetet diagnosztizálnak, ráadásul minden tizediket előrehaladott stádiumban. Ennek fő oka, hogy az emberek nem végeztetik el a szükséges teszteket, így nem tudják, hogy HIV-fertőzöttek, és csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már AIDS-esek.

A világon jelenleg több mint 35 millió HIV-fertőzött él, a legnagyobb számban az ázsiai-csendes-óceáni régióban, ahol évente 180 ezer új AIDS-es megbetegedést és 1,2 millió HIV-fertőzést regisztrálnak.

Rovatok