Index Vakbarát Hírportál

Visszaküldte az első képet a Jupiter-szonda

2016. július 13., szerda 11:03

A Jupiter körüli pályára állása óta készített első képét küldte vissza a Juno nevű amerikai űrszonda. A július 10-én lőtt fotón a Jupiter mellett a négy Galilei-holdja közül három, az Io, az Europa (Európé) és a Ganymede (Ganümédész) látszik.

A szonda július 4-én lépett át a bolygóközi pályáról egy olyan ellipszisre, amely már a Jupiter körül tartja. Nagyjából 53 naponta tesz majd meg egy kört a bolygó körül, és a kutatócsoport szerint már a most tartó első körben is rengeteg fényképet készít a Jupiter előre kijelölt részeiről. Az első, nagy felbontású képet augusztus 27-én készülnek majd el, amikor a Juno a pályája Jupiterhez közeli szakaszában lesz.

A keringési ellipszis elnyújtottságát jól mutatja, hogy a most kiadott fénykép készítésekor a szonda 4,3 millió kilométerre volt a gázóriástól, de már így is bőven kivehetők az olyan, jól ismert részletek, mint a Nagy Vörös Folt vagy a felhősávok. A Junon egyetlen, hasonló képek készítésére alkalmas eszköz van csak, a JunoCam nevű kamera, minden más tudományos eszköz a bolygó más tulajdonságait vizsgálja, sőt: a fényképezőgépet elsősorban a projekt népszerűsítése miatt szerelték fel, tudományos jelentősége nem sok van.

Az egymilliárd dolláros küldetés elsősorban a gázóriás mágneses és gravitációs tulajdonságait kutatja, illetve adatokat rögzít a Jupiter összetételéről és belső felépítéséről. A küldetés fő célja a Jupiter (és ezzel együtt a korai Naprendszer) kialakulásának megértése.

A Juno összesen 37-szer kerüli majd meg a Jupitert (a körök az idén október 19-re tervezett hajtóműindítás és gyorsítás után egyenként 14 naposra rövidülnek), és 2018 februárjában fejezi majd be a küldetését. Ekkor belemerül a Jupiter felhőibe, hogy ott néhány utolsó mérést követően megsemmisüljön.

Rovatok