Index Vakbarát Hírportál

Még háromszáz év kell, hogy minden fafajt ismerjünk az Amazonasról

2016. július 13., szerda 15:34

Az Amazonas mentén sokkal többféle fa él, mint bárhol máshol a világon. A pontos szám azonban nagyon régóta rejtély. A kutatók 2013 ugyan próbáltak egy becslést adni, de ez szigorúan csak becslés. Akkor azt állították, hogy 16 ezer fafaj él a területen.

A Scientific Reports tudományos lapban megjelent tanulmány most megint ezzel a becsléssel próbálkozik. Múzeumi kollekciókat vizsgáltak világ minden tájáról, hogy legalább azt számolja meg, hogy hányféle fát ismernek az Amazonas környékén. Olyan közös adatbázisokat használnak, ahová a múzeumok feltölthetnek képeket, adatokat, mindent a náluk őrzött fajokról.

Nigel Pitman, a The Field Museum egyik kutatója azt írja, hogy 1707 és 2015 között összesen 11 676 féle fát azonosítottak az Amazonas területéről. Ha igaznak vesszük a 2013-as becslést, akkor négyezer fa hiányzik.

Az 1900-as évektől évente 50-200 között mozgott a felfedezett fafajták száma. A kutatók elemzése azt mutatja, hogy még három évszázad kell ahhoz, hogy valamennyi fajtát felfedezzék.

Rovatok