Index Vakbarát Hírportál

Meglepte a kutatókat a Frankenstein-galaxis

2016. július 13., szerda 14:28

Az űr nagyjából 250 millió fényévre lévő területét a csillagászok nyugodt, jelentéktelen helynek hitték. De most olyan hatalmas és bizarr csillagrendszert fedeztek fel benne, amire nem számítottak. Mintha más galaxisok részeiből állítottak volna elő egy új galaxist.

Az Astrophysical Journal szaklapban megjelent tanulmány tárja fel az UGC 1382 névre hallgató galaxis titkát. Korábban azt hitték, hogy ez a csillagrendszer egy öreg, kicsi és tipikusnak mondható galaxis. A NASA teleszkópjainak és más obszervatóriumainak adatai alapján azonban kiderült, hogy a galaxis tízszer nagyobb. De még csak nem is ez a meglepő, hanem hogy a belső részei fiatalabbak, mint a szélei. Olyan, mintha felesleges részekből rakták volna össze.

Ez a ritka Frankenstein-galaxis azért tudott létrejönni és megmaradni, mert az űr egy viszonylag nyugodt területén van. Mark Seibert és Lea Hagen, a Pennsylvania State University végzős hallgatói véletlenül bukkantak rá a galaxisra, keletkező csillagokat kerestek olyan csillagrendszerekben, amelyek nem spirálisak.

Amikor azonban ultraviola fényen keresztül vizsgálták a területet, egy behemót jött elő a sötétből. Olyan spirális karokat láttak kinyúlni messze a galaxison túl, amelyeket eddig még senki nem vett észre.

A kutatók más teleszkópok adatait is megvizsgálták a területről és egy igencsak furcsa galaxis rajzolódott ki előttük. Kiderült, hogy az UGC 1382 nagyjából 718 ezer fényév hosszú, hétszer akkora, mint a Tejútrendszer. Ez a harmadik legnagyobb ismert korong alakú galaxis.

A legnagyobb meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor a galaxis korát próbálták meghatározni. A legtöbb galaxisban ugyanis a belső rész a legöregebb, de itt pont fordítva van. Vagy inkább összevissza, belül fiatal és a szélein öreg. Olyan ez, mintha találnánk egy fát, amelynek a külső gyűrűi öregebbek, mint a legbelsők. Elég bizarr.

Az egyedi struktúrát azzal magyarázzák, hogy több galaxisból jött létre az óriás.

Rovatok