Index Vakbarát Hírportál

Fontos űrgyűrűt szállít a SpaceX az űrállomásra

2016. július 14., csütörtök 10:35

Fontos feladata van a jövő héten induló, következő SpaceX-rakétának, illetve az azzal felvitt teherűrhajónak: új dokkológyűrűt kell szállítania a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az adaptergyűrűt a Harmony modulra szerelik majd fel, és fontos szerepe lesz abban, hogy privát űrcégek is szállíthassanak embereket az űrállomásra. A NASA a SpaceX mellett a Boeinggel szerződött le arra, hogy legénység fuvarozására alkalmas űrhajót fejlesszenek, ezek dokkolásához kell az adaptergyűrű. Persze ez nem jelenti, hogy csak ez a két cég építhet a parkolásra megfelelő űrhajót: a gyűrűt a 2010-ben létrehozott dokkolórendszer-szabványnak megfelelően alakították ki, vagyis bárki, aki ennek megfelelő űrhajót hoz létre a jövőben, képes lesz csatlakozni az ISS-hez. Az első, emberes civil űrtaxi-küldetést 2018 végére tervezik az illetékesek.

Az adaptergyűrűt a tervek szerint a Canadarm robotkarral veszik majd ki a Dragon űrkapszulából, és ezt követően emelik át a Harmony megfelelő nyílásához, hogy aztán az űrállomás űrhajósai egy űrsétán illesszék a végleges helyére az eszközt.

Az adaptergyűrű amúgy jó egyéves késéssel kerül majd fel a helyére (ha felkerül): tavaly, amikor a földi irányítás nem sokkal az indítás után megsemmisített egy SpaceX-rakétát, volt egy ugyanilyen a csomagtérben.

A mostani küldetésnél is pakolnak még ezt-azt az adapter mellé, lesz például egy DNS-szekvenáló készülék is, mellyel a közelmúltban az űrállomásra érkezett amerikai űrhajósnő, Kate Rubins dolgozhat majd.

A SpaceX Falcon 9-es rakétája a tervek szerint július 18-án indul majd el a tizenegyedik Dragon teherkapszulával.

Rovatok