Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték a korallok csókolózását

2016. július 14., csütörtök 16:19

Most először sikerült olyan érzékenységű mikroszkópot fejleszteni, amellyel a korallokat alkotó aprócska korallpolipokat is meg tudták figyelni.

A korallmezők hatalmasra nőhetnek, de aprócska virágállatok alkotják, amelyek a tengerfenékbe kapaszkodnak. Úgy képzeljük el, mintha egy fejjel lefelé fordított medúza lenne hozzátapadva a kőhöz. Ezek az élőlények egyesével vagy több ezer korallpolipból álló hatalmas kolóniákban élnek. A korallpolipok nagyon aprók, a néhány milliméterestől a két centiméteres nagyságig nőhetnek meg.

Az amerikai University of California és az izraeli University of Haifa kutatóinak sikerült egy olyan mikroszkópot fejleszteni, amellyel meg tudják figyelni ezen aprócska állatok életét. Elég erős a mikroszkóp ahhoz, hogy akár egy mikron nagyságú részleteket is meg tudjanak figyelni.

A mikroszkópnál fontos volt, hogy ne zavarja a korallok életét, így a búvárok viszonylagos távolságból tudják filmezni az élőlényeket. Az eszközzel elsősorban azt akarják megfigyelni, hogy mi történik korallfehéredés után.

A korallfehéredés bonyolult folyamat, a korallok nagyon érzékenyek a környezeti változásokra és emiatt néha elvesztik színüket. A szöveteikben lévő egysejtű algák, a zooxanthellák stressz hatására kilökődnek, vagy az azokban lévő fotoszintetikus pigmentek száma csökken.

A mikroszkóp elég jó ahhoz, hogy megfigyelje a zooxanthellákat, amelyek alig tíz mikron nagyságúak. Így talán meg tudják figyelni, hogy pontosan mi történik ilyenkor.

A tesztet a Vörös tengerben végezték, a kutatók épp konfliktusban lévő korallokat filmeztek le. Egy korallról letört darabkát tettek egy másik faj mellé. A felgyorsított videóban azt látni, ahogy megpróbálják megsemmisíteni, megenni az ellenséget. De a kutatók barátságos közeledést is megfigyeltek, például a korallok csókolózását.

Rovatok